Щоб захистити себе від інсульту, потрібно в першу чергу вживати більше клітковини у вигляді овочів і фруктів, їсти інші корисні продукти, – але строго контролювати кількість яєць в раціоні. Про те, як харчуватися для запобігання мозкового удару.
Дослідники Оксфордського університету проаналізували дані про 418 000 чоловік з дев’яти європейських країн, за якими спостерігали протягом 12 років. Вони виявили, що вживання різних продуктів харчування пов’язане з різними показниками ризику інсульту.
Вчені констатували, що збільшення в харчуванні фруктів, овочів, молока, сиру, йогурту покращує захист людини від ішемічного інсульту, при якому виникає закупорка артерій скорочує надходження крові в мозок.
“Щоденне споживання двох додаткових порцій (до 200 грамів) фруктів і овочів забезпечує 13-відсоткове зниження ризику інсульту. Збільшення щоденної дози клітковини на 10 грамів скорочує його на 23 відсотки”, – повідомили автори роботи.
Фахівці нагадали про давню рекомендацію вживати не менше п’яти порцій фруктів і овочів в день. За їхніми словами, більшість людей не дотримуються цього правила харчування, тоді як дотримання йому ефективно підсилює захист мозку від інсульту. Також багато людей не дотримуються поради з’їдати рекомендовану кількість клітковини – до 30 грамів в день.
Крім цього, дослідження показало, що в харчуванні не повинно бути занадто багато яєць, оскільки це робить більш високим ризик геморагічного інсульту, що характеризується крововиливом в мозок. Додаткова третина яєць, споживаних щодня, була пов’язана з 25-відсотковим підвищенням ризику даного типу інсульту, встановили оксфордські фахівці.
“Важливо розуміти, що виключення з харчування якихось конкретних продуктів, тих же яєць, не дасть вам захисту від інсульту. Для зниження його ризику потрібно зосередитися на правильному раціоні в цілому, підтримці фізичної активності, контролі артеріального тиску”, – сказав керівник дослідження доктор Річард