U-News » За кордоном » Кадровий голод у РФ: через війну країні не вистачає працівників
Всі новини

Кадровий голод у РФ: через війну країні не вистачає працівників

У Росії загострився кадровий голод. Через війну проти України, мобілізацію та масову еміграцію робочих рук не вистачає. За даними дослідницького центру порталу SuperJob, в 2023 дефіцит кадрів відчули 85% російських компаній.

З браком співробітників має справу майже третина промислових підприємств у РФ. У Росії розглядають можливість використовувати працю засуджених. А ще мають намір залучати до роботи пенсіонерів, передає FREEДОМ.

Наприкінці 2023 року заступник гендиректора “Російських залізниць” Дмитро Шаханов заявив, що через кадровий голод у компанії найматимуть засуджених, яких суд засудив до примусових робіт.

“Ми вже розпочали взаємодію з Федеральною службою виконання покарань, розглядаємо можливість працевлаштування засуджених. Розуміємо всі ризики цього джерела, безумовно, але для нас це реально додаткова можливість, особливо у важкодоступних районах Забайкальського краю тощо, додаткове джерело покриття дефіциту”, — заявив Дмитро Шаханов, заступник генерального директора ВАТ “Російські залізниці”.

Раніше про намір наймати на роботу ув’язнених заявили керівники АвтоВАЗу та Сбербанку, а один з найбільших маркетплейсів країни вже залучив їх до роботи на складі в Санкт-Петербурзі.

“Просто тому, що частина людей пішла воювати, частина людей загинула, призвали нових, а частина людей просто покинула країну, не бажаючи воювати. У результаті ми отримали втрату за різними оцінками близько 1,5 млн людей”, — каже доктор економічних наук, професор Ігор Ліпсіц.

Уповноважений при президенті Росії із захисту прав підприємців Борис Тітов вважає, що допомогти впоратися з дефіцитом робочої сили в країні мають пенсіонери. Всерйоз говорити, що пенсіонери врятують економіку країни щонайменше дивно, кажуть експерти.

“Насправді пенсіонерів у Росії дуже багато, і багато хто з них уже працює, тому що пенсія, ну невелика, і пенсіонери, які можуть працювати і хочуть працювати, вони вже це роблять. Тому, ну ось в умовах ринкової економіки, ці розмови навіть не грамотні”, — зазначила економіст, викладач Університету Штату Пенсільванія Тетяна Михайлова.

Спроби залучити мігрантів проблему також не вирішать. По-перше, 2023 року іноземці масово виїжджали з Росії через те, що їх примусово відправляли на війну проти України. А, по-друге, економічна ситуація у федерації погіршується.

“У Росії зараз стало не дуже вигідно приїжджати мігрантам трудовим, тому що рубль девальвувався, відповідно заробітки в Росії рублеві, вони перетворюються на меншу суму. Коли ти переводиш, це до Центральної Азії, звідки ти приїхав, де мешкає твоя сім’я. Тож загалом вигода приїзду до Росії також знижується для трудових мігрантів”, — сказав Ліпсіц.

Еміграція з Росії працездатних та кваліфікованих кадрів та молоді триває. З початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну попит росіян на іноземне громадянство злетів до рекордних показників. Нинішня хвиля еміграції — наймасовіша з 1920-х років. За перші дев’ять місяців 2023 року понад 68 тисяч громадян Росії отримали посвідку на проживання чи громадянство інших країн.

“Люди із країни намагаються мігрувати, як і чоловіки, які підлягають призову. Загалом не хочуть мобілізуватися на фронт. Звичайно, люди, які не згодні з політикою, намагаються виїхати. І не знаю хоча б заради того, щоб дати майбутнє своїм дітям, люди, які усвідомлюють, що економічна ситуація в майбутньому не буде сприятливою, особливо дрібний, середній бізнес”, — каже економіст, викладач Університету Штату Пенсільванія Тетяна Михайлова.

Демографічна ситуація у Росії може призвести до скорочення населення рівня XIX століття, інформують у Росстаті. У найближчі двадцять років населення федерації, ймовірно, зменшуватиметься зі швидкістю 800 тисяч осіб на рік і до середини XXI століття Росія може втратити більше 15 мільйонів осіб.

“Якщо брати песимістичні прогнози, які тепер стають найбільш реалістичними, то до кінця століття в Росії від 140 млн, може залишитися 67-65 млн осіб всього-на-всього. Ну от це проблема, тому що падає народжуваність. Але загалом якоїсь такої пристрасної готовності населення народжувати дітей, щоб потім відправити їх воювати не спостерігається”, — каже Ліпсіц.

У 2018 році Кремль запустив нацпроект “Демографія” на 4 трлн рублів, у рамках якого планувалося за 6 років зупинити вимирання країни. Однак у результаті за 2018-2022 роки Росія втратила майже три мільйони людей.

Читай U-News в Google News

Читають Коментують
Не "Пасха" і не "куліч": як правильно говорити українською
44 661
Таємне батьківство Андрія Данилка: як звуть двох синів співака, хто їх народив і де хлопчики живуть зараз
36 029
Багатодітна сім’я: кохана Святослава Вакарчука та матір його спадкоємців показала третю дитину – це дівчинка
21 928
Іван Попович пояснив, чому Микола Гнатюк став монахом
18 666
Названий по-справжньому шкідливий продукт при високому холестерині
17 413
Лікарі назвали ознаки, які вкажуть на необхідність очистити печінку
17 181
Улюблений багатьма овоч виявився ефективним захистом від раку
16 433
У білих батьків народилося темношкіре немовля: як це пояснила жінка і що каже наука
16 159
Злодій під час пограбування випав із вентиляційної шахти та "загубив" труси зі штанами – фото
14 745
6 найбільш небезпечних продуктів харчування для печінки
12 255
“Ляп на сцені”: відома українська ведуча впала зі стільця під час виступу
11 886
Син-ухилянт Софії Ротару після невдалої втечі за кордон мешкає з нею під Києвом - фото зіркового маєтку
11 345
Медики назвали найпотужніший природний антибіотик
10 066
Експерти розповіли про корисну альтернативу продуктам, які підвищують холестерин
1
Улюблений багатьма овоч виявився ефективним захистом від раку
1
Акторка Катерина Кузнєцова розповіла подробиці стосунків з чоловіком-росіянином
0
Жінка помітила у садку "білку", але потім довелося викликати рятувальників через невідомого звіра
0
Рання діагностика раку: які обстеження слід пройти і як це зробити безкоштовно
0
Художник настільки якісно намалював картину з рибою, що його кіт оголосив на неї полювання
0
Повторення 2022 року не буде, а окупанти розганяють істерію серед українців, - ГУР (відео)
0
Чи можна повертатися на півдорозі додому: значення цього забобону
0
Є 20 сек: тільки люди з гострим зором знайдуть у парку шістьох диких тварин
0
Городники розповіли про користь гірчиці: всі шкідники повтікають
0
"Це легалізація війни". Легенда українського тенісу пояснив, чому росіян допустили на Олімпійські ігри
0
Фітнес-блогерку посадили на 11 років за ходіння по магазинах у "непристойному одязі"
0
Монета забезпечить місяць заможного життя: які 10 копійок можна дуже вигідно продати
0
Перевірили можливості iPhone 13 у 2024 році! Все ще найкращий «яблучний» смартфон Apple

Хоча з моменту виходу iPhone 13 минуло вже кілька років, ...

Господині розповіли про особливості холодного способу засолювання сала

Солоне сало мусить бути м’яким, щоб тануло в роті. А таким ...

Буде дуже красиво: 5 незвичайних способів пофарбувати яйця до Великодня

Вже зовсім скоро ми будемо переривати Інтернет у пошуках ...