U-News » Фінанси » Експерти розповіли, на скільки зросли ціни на нерухомість у Києві
Всі новини

Експерти розповіли, на скільки зросли ціни на нерухомість у Києві

Ціни на купівлю житла залишаються приблизно на одному рівні. Водночас вартість оренди поступово продовжує зростати.

Про перспективи столичного ринку нерухомості «Вечірньому Києву» розповіли експерти та рієлтори.

Олексій Коваль, керівник проєктів Perfect Group, експерт ринку нерухомості розповів, що у Києві вартість оренди зростала протягом 2023-го року, проте однаково поступається у цінах Львову та Ужгороду — принаймні, у сегменті невеликих квартир:

«Це пояснюється великою пропозицією житла в столиці, а також релокацією частини людей з високими доходами, що можуть працювати віддалено, — це айтішники, маркетологи та інші фахівці. Проте у середньому ціни зросли в 10-30% у порівнянні з 2022-им роком».

Експерт ринку нерухомості переконаний, що вартість в гривні буде надалі зростати.

«Люди все більше повертаються, а нове житло зводиться набагато повільніше, ніж до повномасштабної війни. Отже, попит поступово виходить на довоєнний рівень, а пропозиція в кращому випадку стабільна».

Щодо того, які райони цікавлять охочих винайняти житло, Олексій Коваль каже: тут ситуація не змінилася.

«Як завжди людей цікавить центр або добре оснащені інфраструктурою спальні райони. Здати квартиру у не належному стані, далеко від метро, без магазинів чи спортзалу поруч, стало важко. А ось хороше житло в новому будинку недалеко від зупинки громадського транспорту, в районі з хорошою інфраструктурою та за адекватним прайсом, знайде орендаря максимум за кілька днів. Ринок став поляризованим, проте хороші опції очевидно мають попит», — констатує керівник проєктів Perfect Group.

А ось з початком широкомасштабної війни, а особливо з масовими ракетними обстрілами у киян з’явилися особливі побажання:

«З минулого року важливим стало питання поверховості — особливо для родин з маленькими дітьми. Адже заносити візочок вище 4-5 поверху сходами дуже важко. Певні локації поруч з об’єктами, що вже були або можуть стати цілями атак росіян, також здаються важко.

З іншого боку, частина людей вже настільки звикли до обстрілів, що готові орендувати квартиру з дисконтом 1-2 тисячі гривень, та обіцянкою власника миттєво засклити вікна, якщо їх буде вибито вибуховою хвилею. Такі випадки не показові, але бувають».

Олексій Коваль розповідає, що ситуація на ринку нерухомості щодо продажу квартир стабілізується.

«Попит відновлювався весь 2023-ий рік, натомість у 2024-ому передбачається ще більше пожвавлення ринку завдяки програмі «єВідновлення». На «вторинці» ціни у гривні були стабільними, а в доларі навіть дещо знизилися — на 3-5% для Києва. Однак це, звісно, помірна корекція з урахуванням стану повномасштабної війни та всіх загроз.

Первинний ринок також слідував загальному тренду, проте якщо брати вибірку серед ЖК, де велося будівництво, серед них було очевидне підняття цін, яке в гривні склало 7-15%. Динаміка напевно продовжиться у 2024-ому році, бо зараз попит на нове житло з’являється, а ціни утримуються майже на рівні собівартості.

Для покупців це майже ідеальний «шторм». Тобто кращого моменту для купівлі нового житла точно не буде протягом наступних років».

Жодних прогнозів. все буде «по ситуації»

Директорка рієлторського об’єднання «ПростоР» Юлія Куранова зі свого досвіду розповідає про попит на квартири, але прогнозувати ситуацію не береться з очевидних причин.

«Можна сказати коротко: є попит — ціни зростають. На сьогодні ціни на оренду вже дійшли до «довоєнних». А по деяких об’єктах навіть піднялися вище.

На початку 2023-го року, коли були регулярні відключення світла, попит був низьким. Взагалі можна було спостерігати певну послідовність: відбулися прильоти ракет — один-два тижні взагалі дзвінків по об’єктах не було.

Наразі все інакше. Світло не вимикають, Київ добре захищений. До столиці знову їдуть люди влаштовуватися на роботу. Тому і ціни пішли вгору. Але наразі ні одна свідома людина прогнози дати не може.

Бо ситуація, яка відбувається в країні, не залежить повною мірою від нас. Тому і сказати, що очікувати через один-три місяці неможливо».

Проте експертка не виключає, що у випадку, якщо все буде більш-менш стабільно, то навесні прогнозується підвищення цін:

«Можливе незначне підвищення вартості оренди після закінчення опалювального сезону. Так було завжди, тому і зараз можливо.

На зиму майже ніхто з власників квартир ціну не підіймав. Інколи краще знизити вартість оренди, але залишити орендарів у квартирі. Так було у 2022-2023-х роках. Тому ніяких прогнозів. Все буде «по ситуації».

Також Юлія акцентує, що в орендарів дещо змінилися запити, але вони більш пов’язані не з війною, а з її наслідками.

«Після минулої зими запити на квартири в будинках з газом збільшилися. Так само як і на не високі поверхи. До війни квартири на верхніх поверхах, з панорамними вікнами, здавалися швидше й дорожче, ніж такі ж самі квартири на нижніх поверхах. Зараз все навпаки. Орендарі бояться можливих вимкнень світла більше, ніж критичну інфраструктуру поруч».

Експертка з нерухомості зазначає, що купівля-продаж квартир не стоїть на місці. Певне зниження вартості квадратного метра було лише на початку війни, впродовж перших шести місяців.

«Далі все почало відновлюватися і ставати на свої місця. Це я кажу і про попит, і про вартість. Житло як продають, так і купують. Так, є при цьому і певні зміни в пріоритетних об’єктах. Якщо до війни угод по „переуступці“ було багато, то зараз їх майже немає взагалі. У новобудовах купують у випадку, якщо вже є документи на квартиру і будинок введено в експлуатацію».

Щодо вторинного ринку, за словами Юлії, він майже не відчуває ніяких змін.

«Тут радше змінилися способи купівлі. Все більше банківських угод по програмі єОселя. Все частіше запити на купівлю за державні кошти. Також почали з’являтися запити на купівлю по сертифікатах на зруйноване житло. Тому однозначно можу сказати, що ринок купівлі-продажу рухається вперед. Але поки що не всі підлаштувалися до нових його умов», — підсумувала експертка.

Рієлтор Дмитро Ісоков водночас, оцінюючи столичний ринок нерухомості, робить такі висновки.

«Ситуація виглядає так: ті, хто здає хочуть дорожче, а ті, хто знімає — якомога дешевше. Як правило всі, хто хотів винайняти квартиру — зробили це до холодів. І зараз йде така собі стагнація ринку. А весною, як завжди, чекаємо на ротацію. Січень місяць — це період затишшя. Ну загалом мені здається в усіх бізнесах.

Найдешевше, що я здавав за останній час — це квартира на Борщагівці за 6500 гривень. Нижче, мені здається, не буває. А вище — немає межі. Ось, наприклад, в Голосіївському районі однокімнатна коштує 13 тисяч гривень на місяць плюс комунальні послуги. Порівняно з минулим роком, ціни повільно йдуть вгору. Але ж ми знаємо, що багато факторів впливають на ціни. Насамперед, якщо економіка буде розвиватися, ціни зростуть, але поки я не бачу цього. Щодо купівлі нерухомості — попит на квартири є, але він не великий», — підсумував Дмитро.

Читай U-News в Google News

Читають Коментують
Не "Пасха" і не "куліч": як правильно говорити українською
58 193
Таємне батьківство Андрія Данилка: як звуть двох синів співака, хто їх народив і де хлопчики живуть зараз
36 924
Іван Попович пояснив, чому Микола Гнатюк став монахом
19 111
Названий по-справжньому шкідливий продукт при високому холестерині
17 628
Лікарі назвали ознаки, які вкажуть на необхідність очистити печінку
17 356
Улюблений багатьма овоч виявився ефективним захистом від раку
16 668
У білих батьків народилося темношкіре немовля: як це пояснила жінка і що каже наука
16 540
Злодій під час пограбування випав із вентиляційної шахти та "загубив" труси зі штанами – фото
14 941
6 найбільш небезпечних продуктів харчування для печінки
12 387
“Ляп на сцені”: відома українська ведуча впала зі стільця під час виступу
12 073
Син-ухилянт Софії Ротару після невдалої втечі за кордон мешкає з нею під Києвом - фото зіркового маєтку
11 894
Чотири симптоми вказують на “непомітне” ураження організму раком
11 433
У Дубліні туристів закликали припинити “лапати бюст” популярної статуї
10 097
Експерти розповіли про корисну альтернативу продуктам, які підвищують холестерин
1
Улюблений багатьма овоч виявився ефективним захистом від раку
1
Механік назвав одну річ, яка має бути у кожного водія: позбавить від неприємностей
0
Часто прокидаєтеся серед ночі? Німецький лікар пояснює причини і дає поради як знову заснути
0
Чому не виходить скинути вагу, незважаючи на всі зусилля
0
3 міфи про вплив холестерину і кальцію на стан серця
0
Болі в ногах у дітей: коли потрібно до лікаря?
0
Країни НАТО готові відповісти на російські кібератаки - подробиці (ВІДЕО)
0
Як позбутися смуг на лобовому склі авто: механік дав корисну пораду
0
Подряпина на шкіряному дивані зникне безслідно: проблему допоможе вирішити один продукт із кухні
0
Історик показав, які "бронежилети" носили козаки (відео)
0
Як ставити машину, щоб евакуатор не зміг її забрати
0
Без цих документів за кермо не можна: українським водіям загрожують серйозні штрафи
0
Як почистити рибу без ножа: топ дієвих методів

Чищення риби – це неприємне заняття, яке може спричинити ...

Перевірили можливості iPhone 13 у 2024 році! Все ще найкращий «яблучний» смартфон Apple

Хоча з моменту виходу iPhone 13 минуло вже кілька років, ...

Господині розповіли про особливості холодного способу засолювання сала

Солоне сало мусить бути м’яким, щоб тануло в роті. А таким ...