U-News » Hi-Tech » Технологія рою, штучний інтелект і Skyranger R70 - про особливості дронів від західних партерів розповів експерт
Всі новини

Технологія рою, штучний інтелект і Skyranger R70 - про особливості дронів від західних партерів розповів експерт

Завдяки допомозі західних партнерів Україна значно посилила напрямок бойових дронів. Низка новітніх технологій частково вже застосовуються на полі бою. Україні потрібно створювати спільні виробництва з партнерами, оскільки цей ринок у країні активно розвинений.

Про це в ефірі телеканалу FREEДОМ розповів експерт у сфері авіації, заступник генерального директора компанії з виробництва засобів радіоелектронної боротьби Анатолій Храпчинський.

“Зовсім нещодавно “Форбс” писав, описував ситуацію використання FPV нашими військовослужбовцями, і звернули увагу, що практично жоден засіб, який стоїть на танках противника, не протидіє нашим дронам. Що стосується технологій, про які британці говорять щодо ройового використання, є дуже важливий елемент. У США є система, яка називається “Золота орда”. Це коли безпосередньо ракети, керовані бомби випускаються з літака, і вже штучний інтелект визначає і обирає ціль, як краще здолати ворога. І ця технологія, найімовірніше, буде використана вже в дронах”, — сказав він.

Експерт пояснив на прикладі:

“У цьому випадку буде один пілот, який контролюватиме або малою мірою впливатиме на дії цього рою дронів. Уявімо, наприклад, випускається ескадрилья дронів — 18 дронів, з них один дрон займається розвідкою, три дрони якось впливають на радіолокаційну систему ворога, виводять, засліплюють його засобами тієї ж радіоелектронної боротьби. А інша частина знищує бойові позиції, з розрахунку розуміючи, скільки дронів потрібно спрямувати на важке озброєння, це якщо броня, і скільки дронів потрібно відправити в окоп, де перебуває особовий склад. Ці технології вже розвідані, вже є і частково застосовуються у нас. Але завдяки допомозі партнерів ми можемо говорити про значне посилення цього напряму”.

Храпчинський прокоментував повідомлення заступника головнокомандувача ЗСУ Вадима Сухаревського, що українські військові вже випробовують дрони-камікадзе зі штучним інтелектом. Необхідна система вже є, проте процес їхнього впровадження на фронт складний. Важливо навчитися відрізняти реальне зображення від того, що створив штучний інтелект.

“Тут ідеться про алгоритми оброблення зображення, яке вводиться заздалегідь у штучний інтелект, у саму програмну машину, який визначає, що є ціллю, що є пріоритетнішою ціллю, і що треба знищити першим. Припустимо, для прориву якоїсь позиції спочатку потрібно знищити засоби протиповітряної оборони противника. Або ж там артилерія, яка може займатися ударами у відповідь, захищаючи позиції, тощо. І сама стратегія написання стратегії, як боротися з цим усім, вона зараз відбувається безпосередньо на полі бою. Зараз відбувається написання як підручників з нового виду бойових дій з урахуванням високотехнологічних пристроїв, так і надалі вписуватиметься в підручники з історії, як це було насправді”, — пояснив експерт.

Також він прокоментував інформацію, що Канада надасть Україні дрони Skyranger R70. Акцентується на тому, що це багатоцільовий дрон. Він може виконувати розвідувальні та логістичні функції, а також оснащений системою вертикального зльоту, посадки та автономною навігаційною системою, а бортовий комп’ютер володіє штучним інтелектом, що працює в реальному часі. Він здатний автоматично захоплювати цілі на відстані до 5 км та ідентифікувати до 10 рухомих об’єктів одночасно. Однак найважливішою його здатністю є можливість розпізнавати транспортні засоби, людей та інші джерела тепла з великої відстані в будь-яку погоду і навіть у темряві.

“Є необхідність, як і в багатоцільових винищувачах, так і в окремих видах бомбардувальників або штурмовиків вузькоцільових. Усе залежить від завдання, яке ми маємо виконати на полі бою. Якщо ми говоримо не про бойові дії, а стан, коли, грубо кажучи, відбувається утримання, захист якихось бойових позицій, то такі дрони більш активно можуть використовуватися. Якщо ми говоримо про наступальні операції, то тут потрібно більше дронів, які знищуватимуть і підсвічуватимуть цілі для артилерії або інших видів озброєння. Тому є різні типи БпЛА. Як багатофункціональних, так і чітко заточених під певні цілі. І саме зараз ми стаємо свідками створення цих підвидів і видів озброєння, нових технологічних у вигляді БпЛА, які надалі використовуватимуться вже на відточених бойових діях в Україні”, — розповів Анатолій Храпчинський.

Читай U-News в Google News

Читають Коментують
Таємне батьківство Андрія Данилка: як звуть двох синів співака, хто їх народив і де хлопчики живуть зараз
33 870
Проти тромбів і для серця: названий простий, але корисний квітковий чай
32 965
Названо чотири знаки зодіаку, які з віком стають ще красивішими: ось у чому їх секрет
32 957
Шукає жінку для стосунків без зобов'язань: чоловік залишив на лавці записку й став "героєм"
22 410
Багатодітна сім’я: кохана Святослава Вакарчука та матір його спадкоємців показала третю дитину – це дівчинка
20 627
В Києві сотні чоловіків "штурмують" ТЦК: командування відреагувало на черги
20 232
Не "Пасха" і не "куліч": як правильно говорити українською
20 200
Названий по-справжньому шкідливий продукт при високому холестерині
16 964
Лікарі назвали ознаки, які вкажуть на необхідність очистити печінку
16 825
Пасажирка розважила людей у ​​метро танцем на жердині
16 359
Ірина Білик показала свого 24-річного сина від першого шлюбу
15 907
Злодій під час пограбування випав із вентиляційної шахти та "загубив" труси зі штанами – фото
14 411
Більша за машину: у Дніпрі помітили авто, яке везло на даху величезну альтанку
14 314
Виганяємо мурах з ділянки: два ефективних методи
0
Українські захисники знищили ворожий міномет разом з БК. ВIДЕО
0
Притягне негатив: який одяг не варто носити, а краще від нього позбутися
0
З сивиною у волоссі: супермодель 90-х Крісті Тарлінгтон вийшла на подіум модного показу
0
Названий продукт, який допоможе позбутися від жиру на животі
0
5 рослин у саду, які можуть завдати шкоди здоров'ю
0
П’ять помилок, що загрожують врожаю: секрети успішного вирощування моркви цієї весни
0
Як виявляють фальшиві посвідчення водія
0
MONATIK та друзі збирають кошти для ЗСУ на концерті "Нашебачення"
0
У Києві на Великдень посилять заходи безпеки, містян просять за можливості не йти в церкви
0
Рейтинг пісень Євробачення 2024 на Spotify: Україна на сьомому місці, але українці вважають це гарним знаком
0
Аlyona Alyona та Jerry Heil вирушили на Євробачення-2024: як проводжали співачок
0
Перший в Києві. Міноборони заявило про відкриття нового Центр рекрутингу до ЗСУ
0
Перевірили можливості iPhone 13 у 2024 році! Все ще найкращий «яблучний» смартфон Apple

Хоча з моменту виходу iPhone 13 минуло вже кілька років, ...

Господині розповіли про особливості холодного способу засолювання сала

Солоне сало мусить бути м’яким, щоб тануло в роті. А таким ...

Буде дуже красиво: 5 незвичайних способів пофарбувати яйця до Великодня

Вже зовсім скоро ми будемо переривати Інтернет у пошуках ...