U-News » Суспільство » Памʼятки Київщини: Маєток фон Мекка – садиба залізничного магната в Копилові
Всі новини

Памʼятки Київщини: Маєток фон Мекка – садиба залізничного магната в Копилові

Маєток фон Мекка – історичний комплекс розташований на березі р. Бучанка у с. Копилів Макарівського району Київської області. Маєток барона фон Мекк тісно пов’язаний з історією трьох значних родів, що залишили слід в історії України та у світовій культурі – фон Мекк, Давидових і Чайковських.

Ландшафтний парк, фонтан із лебедями, манеж, літні будиночки – саме такою була садиба Миколи фон Мекка, який побудував її у 1882 році. Саме тут грав на роялі та придумав свої найкращі твори Петро Чайковський, а ще садиба славилася своїми липовою та ялиновою алеями.

Історія

Перша писемна згадка про поселення в Копилові датується 1392 роком. Згодом згадується як урочище «Копиловка» і знову як село у 1602 р. З 1738 р. почергово належало польським шляхтичам: Косаківському, Йосифу Дзявяловському, Йосифу Шимановському. У 1840 р. за борги маєтність розпродали частинами Францу Яцковському, Мухановим, Кетнеру, Глоговським, Рогальському, Буржинській. В 1882 р. його придбав Микола Карлович фон Мекк, який побудував тут маєток. У ті часи новому власникові було 25 років. Яким чином відбувались події можемо дізнатись з листа Н. Ф. фон Мекк до П. І. Чайковського.

Микола тут; його приїзд приносять мені завжди велику радість, але його справи також приводять мене до відчаю: він зовсім заплутався у своєму маєтку. Я думаю, Ви пам’ятаєте, дорогий мій, як я не бажала, щоб він купував маєток, я знаходила це і дуже передчасним і надзвичайною витратою для його фінансового становища. Втім, на нещастя, Лев Васильович йому радив купити й навіть знайшов для нього Копилів, а оскільки це узгоджувалося з дитячим бажанням самого Миколи, то він і послухався його, заплатив за маєток сто п’ятдесят тисяч рублів, в якому всі споруди руйнувалися; звичайно, їх було необхідно відновити, та завести худобу і знаряддя і дещо інше. Так, як почав будуватися і владнувати маєток, так і останні кошти втратив, і те чудове становище, яке він отримав з моїх рук, тепер випарувалося, і мені боляче, важко нестерпно. Я не можу звинувачувати в цьому Миколу, оскільки він ще був дуже молодий і абсолютно недосвідчений, але я дивуюся, що Лев Васильович так мало піклувався про добробут своєї власної дочки, що міг штовхнути юного і недосвідченого хлопчика на таку слизьку дорогу, як метушня з маєтком

У 1910 р. маєток був проданий. Після Жовтневого перевороту його націоналізували. Садибний будинок пристосували під різноманітні соціальні установи. Тут розташовувалась агрономічна школа, німецький штаб (роки Другої світової війни), з 1943 р. по 1945 р. – військовий шпиталь. Пізніше, до 1954 р. у приміщеннях панського будинку розмістилась центральна районна лікарня, потім Копилівська середня школа, філіал Макарівської дитячої музичної школи, сільська рада. Наразі, можна і тепер побачити на стіні відбиток комуністичної пропаганди.

Нині садибний дім перебуває в аварійному стані. В парку збереглись давні ялинова й липова алеї, окремі старі дерева, руїни фонтану. За радянських часів на території маєткового парку біля будинку було споруджено меморіал «Могила Невідомого солдата». У 1960-х роках збудували сільський стадіон. Окрім того, збереглись руїни молочної ферми, водонапірної башти, панський став.

Сучасність

Будівля внесена до Державного реєстру архітектурних пам’яток національного значення. Перебуває в аварійному стані. Однак, ще до кінця 1990-х років, за словами місцевих жителів, споруда виглядала досить пристойно і потребувала лише звичайного ремонту. Реконструкція маєтку до Євро-2012 передбачала повне відтворення атмосфери XIX століття. В рамках проєкту мало відбутись відродження навіть з камерним музичним салоном Петра Чайковського, побудований театр на 500 місць, планувалося обладнати співоче поле для проведення масових фестивальних дійств. У архітектурному стилі тієї епохи також хотіли звести п’ятизірковий готель на 50 місць. До реалізації цього проєкту так і не дійшло, а інформацію про реконструкцію з офіційних інвестиційних сайтів після закінчення чемпіонату вилучили.

Територія та архітектура садиби

Маєток барона фон Мекк тісно пов’язаний з історією трьох значних родів, що залишили слід, як в історії Російської імперії, в історії України, так і у світовій культурі — фон Мекк, Давидових і Чайковських.

До складу маєтку входили: панський будинок, господарські будівлі, парк, економії.

Перший будинок, зведений 1888 року за стилем «дачний модерн», був дерев’яний, рублений і на цегляному цоколі. Архітектуру фасадів доповнювали башточки, фронтони, еркери, велика тераса і зовнішні сходи на другий поверх. У 1898 р. через пожежу наземна частина будівлі повністю згоріла. Спорудження нового будинку розпочалося на межі ХІХ-XX ст. За архітектурним стилем будівля відтворювалась: мала два поверхи й фасади оздоблювали мансарда, прикрашена дерев’яним орнаментом тераса. Окрім того, дах будівлі прикрашали башточки, покриті металевою черепицею. Парк у ландшафтному стилі займав площу 9 гектарів. Припускають, що проєкт робив Георг Фридрих Фердинанд Куфальдт або його учень. Тут розміщувався манеж, літні будиночки для дітей, «Павільйон», різноманітні альтанки, фонтан, штучний став з лебедями, розарій і літній театр, де проводили музичні вечори та вистави. За часів фон Мекк у парку заклали ялинову і липову алеї. Дерева привозили волами в дерев’яних бочках. Перед фасадом будинку на галявині, огородженій бордюром, росли ялини та декоративні кущі.

До маєткової економії входили: корівник, молочна ферма, млин, водонапірна башта, кінний завод.

Від маєтку власники проклали дорогу, вздовж якої висаджено тополі. Вирито два ставки, в які надходила вода з річки Здвиж. Один – для потреб маєтку, другий – для місцевих жителів. Від села до Брест-Литовського шосе (наразі – Житомирська траса, або М06) проклали дорогу, навколо якої барон наказав посадити тополі, коріння яких вбирає вологу і виконує роль дренажу. Окрім того, Микола Карлович фон Мекк допоміг жителям Копилова створити кооперативне товариство, організував у селі банківське відділення. 1910 року, коли барон продав свій маєток, понад тридцять молодих копилівчан поїхали за ним та отримали роботу на його підприємствах.

У 1889 і 1890 роках у маєтку М. К. фон Мекка гостював Петро Чайковський про що ми можемо дізнатись з його листів.

Копилів мені надзвичайно сподобався! Новий будинок вкрай симпатичний; з верхнього поверху, де Микола показав мені кімнату, що призначається, між іншим, і для мене, відкривається чарівний вигляд абсолютно сільського стилю. Молочне господарство і все, що ради нього влаштоване, дуже зацікавило мене

Як дістатись?

У самому центрі села Копилів знаходиться маєток фон Мекк. Щоб до нього дістатися, потрібно від Київської автостради прямувати по головній вулиці аж до місцевої школи. 

Читай U-News в Google News

Читають Коментують
Не "Пасха" і не "куліч": як правильно говорити українською
50 674
Таємне батьківство Андрія Данилка: як звуть двох синів співака, хто їх народив і де хлопчики живуть зараз
36 271
Іван Попович пояснив, чому Микола Гнатюк став монахом
18 922
Названий по-справжньому шкідливий продукт при високому холестерині
17 504
Лікарі назвали ознаки, які вкажуть на необхідність очистити печінку
17 268
Улюблений багатьма овоч виявився ефективним захистом від раку
16 556
У білих батьків народилося темношкіре немовля: як це пояснила жінка і що каже наука
16 350
Злодій під час пограбування випав із вентиляційної шахти та "загубив" труси зі штанами – фото
14 849
6 найбільш небезпечних продуктів харчування для печінки
12 329
“Ляп на сцені”: відома українська ведуча впала зі стільця під час виступу
11 981
Син-ухилянт Софії Ротару після невдалої втечі за кордон мешкає з нею під Києвом - фото зіркового маєтку
11 537
Чотири симптоми вказують на “непомітне” ураження організму раком
11 282
У Дубліні туристів закликали припинити “лапати бюст” популярної статуї
9 638
Експерти розповіли про корисну альтернативу продуктам, які підвищують холестерин
1
Улюблений багатьма овоч виявився ефективним захистом від раку
1
Народила свою копію: Анастасія Приходько показала старшу доньку, яку неможливо від неї відрізнити
0
Симптоми дефіциту B12: три ознаки небезпечно низького рівня вітаміну
0
Блискавка вдарила у жерло активного вулкана Гватемалі: атмосферне відео
0
Фінансовий гороскоп для всіх знаків Зодіаку на травень 2024 року
0
Як зробити взуття водонепроникним без спеціальних засобів: 4 корисні поради
0
Медики назвали ефективний спосіб спалювання вісцерального жиру на животі
0
У російському Бєлгороді палає приватна будівля: ймовірно від вибуху бомби, що летіла на Харківщину (відео)
0
Депутати вишикуються в чергу: на дорогах помітили новий розкішний позашляховик
0
Олеся Жураківська після болісного розлучення з аб’юзером розсекретила, чи вільне її серце
0
Для чого потрібно натирати яйця олією: хитрість, про яку знають одиниці
0
Чому потрібно регулярно міняти повітряний фільтр в автомобілі: названо 3 важливі причини
0
Як почистити рибу без ножа: топ дієвих методів

Чищення риби – це неприємне заняття, яке може спричинити ...

Перевірили можливості iPhone 13 у 2024 році! Все ще найкращий «яблучний» смартфон Apple

Хоча з моменту виходу iPhone 13 минуло вже кілька років, ...

Господині розповіли про особливості холодного способу засолювання сала

Солоне сало мусить бути м’яким, щоб тануло в роті. А таким ...