U-News » Суспільство » Лише на папері: правда про радянські ГОСТи, "найсмачніші" продукти та "найкращі" речі
Всі новини

Лише на папері: правда про радянські ГОСТи, "найсмачніші" продукти та "найкращі" речі

Згадка про радянський "ГОСТ" досі викликає у людей старшого віку певну подобу благоговійного трепету. І в наш час, навколо цієї абревіатури витають легенди й легкий фльор таємничості.

"Телеграф" зібрав для вас інформацію про те, коли в Радянському Союзі з’явилися ГОСТи й чи справді продукти, виготовлені за ними, були найкращими, найсмачнішими й взагалі най, най, най…

Народження радянського "знака якості"

Від самого початку свого існування, радянська влада прагнула взяти все під свій контроль. Держава СРСР, взагалі, в усі періоди свого існування, була майже на 100% економічним монополістом.

Приведення всієї продукції під єдиний стандарт було питанням часу і в 1925-му з’явилися перші наробки, так званий ОСТ-1 — "общєсоюзний стандарт". Він регулював… пшеницю.

Вже скоро ОСТи охопили інші сфери виробництва, вказавши на стандарти, наприклад, для кінських хомутів, деяких видів одягу та промислового обладнання.

Турбота про природу тут ні до чого: навіщо в СРСР білили дерева та бордюри

У 1940 році при подачі Мікояна (тодішнього члена Політбюро ЦК КПРС), з’явилися ГОСТи. По суті, ті самі ОСТи, але з приставкою "государствєнний".

І хоча сама ідея існування певного "стандарту" означає щось монолітне і непорушне, ГОСТи в Радянському Союзі мінялися з року в рік. Корективи вносилися з огляду на врожайність, надої, кількість худоби, пущеної на м'ясо і навіть кліматичні негаразди.

Тобто, те, що мало бути непохитним стандартом, змінювалося залежно від купи факторів і політичної волі комуністичних ділків при владі.

Наприклад, "оселедцевий" ГОСТ від 1940 року був не надто схожий на ГОСТ-55 (тобто за 1955 рік), але населення однаково довіряло цій абревіатурі цілком і повністю, вважаючи, що неякісної продукції у Союзі бути просто не може.

Що воно таке, той радянський ГОСТ

Якщо говорити про харчові продукти, то будь-який ГОСТ регулював: склад, умови виробництва (технологія, грубо кажучи) та обладнання, що використовується. Але, попри те, що це був "стандарт", документ радше давай поради виробникам щодо виготовлення того чи іншого продукту.

Виробництво в СРСР

Наприклад, візьмемо стандарти щодо ковбаси. Згідно з ними, ковбасні вироби в СРСР мали містити в собі не менше 75% якогось там м'яса залежно від сорту. І саме тут "собака зарита". ГОСТ чітко вказував на те, чим можна замінити деякі інгредієнти. Наприклад, ГОСТ вказував, що м'ясо в ковбасі можна замінити субпродуктами, вивареними кістками, соєю, харчовою плазмою та ін., а замість натуральних спецій додавалася "хімія", хай і безпечна для здоров'я.

Додайте сюди те, що деякі підприємства й ці норми порушували, знижуючи кількість необхідних компонентів продукції. Тож на виході, радянська людина купувала ковбасу, зроблену з усього, крім, власне, м'яса.

Зауважте, барвників та стабілізаторів у ковбасу було напхано з горою, а люди, які роками ходили в туалет з газеткою, стверджують про натуральність та смак, який не можуть забути. На наступному знятку бачимо "вишеньку на торті". Чорним по білому написано, що при виробництві ковбас чи сардельок допускається використовувати: м'ясні обрізки, заморожені м'ясні блоки, плазму крові, обрізки варених копченостей, білковий стабілізатор та інше. Останнє, до речі, не що інше, як перемелені шкірки та сухожилля тварин.

Тобто виробник міг напхати у ковбасу все, що завгодно, крім м'яса і робив це згідно з ГОСТом. Воно і зрозуміло, адже в країні, де завжди панував дефіцит будь-чого, сировини на те, щоб прокормити сотні мільйонів людей просто не вистачало.

Так само як і м'ясні вироби, в СРСР виробляли ледь не все: каву робили з жолудів, у морозиво додавали крохмаль або борошно та різні жири, соки були сумішшю води та хімічних добавок з невеликою частиною, власне, натурального соку.

Таким чином, якщо щось у СРСР було зроблено за ГОСТом, то далеко не завжди це означало, що йдеться про якісний і найкращий у світі продукт. Державні стандарти були далекими від ідеалу.


Читають Коментують
Які 3 способи застосування яблучного оцту здивують навіть досвідчених господарок
52 569
Робітники випадково відремонтували кухню не в тому будинку: як відреагувала господиня
48 659
Дитина зустріла сестру-близнючку своєї матері: її реакція стала хітом
46 619
Сміялись всі: як мільйонер потрапив у незвичну ситуацію на пляжі
39 081
До пенсії готова: реакція дівчинки-підлітка на перший робочий день стала вірусною
28 938
Чоловік спіймав найбільшого коропа у світі: чому він розчарувався потім
27 235
Klavdia Petrivna, яка раніше носила балахони, вийшла на сцену у прозорій сукні
25 473
46-річна Полякова пояснила, чому спить окремо від свого 62-річного чоловіка
20 647
Хірурга оштрафували на $10 тисяч за публікацію фото пеніса пацієнта з тату свастики
19 683
Ердоган схопив Макрона за палець під час саміту: курйозний момент потрапив на відео
19 117
Яна Глущенко розкрила правду про ДТП, в якій загинула Марина Поплавська
18 374
Що відбувається з організмом при вживанні часнику, розповіли медики
17 644
Готуйте павербанки та свічки: відключення світла не за горами – якими будуть графіки
17 530
Мільйонер Гарік Корогодський відповів, скільки грошей йому потрібно на місяць
0
Залужний: Армія РФ демонструє технологічну перевагу на фронті
0
Для чого господині накривають кухонну плиту вологим рушником: що це дає
0
Учасниця "Холостяка-12" оголосила про вагітність і показала свій помітно округлий животик
0
У пудровій сукні з прозорою спідницею: донька Майкла Джексона у футуристичному вбранні з'явилася на балі
0
Дар'я Білодід приголомшила публіку яскравою фотосесією з відкритим верхом
0
Боржемська продемонструвала, як відсвяткувала початок зйомок шоу "Зважені та щасливі"
0
Названо дуже корисні, проте недооцінені овочі
0
Як прати штори, щоб потім не прасувати: корисна порада
0
Переслідувача Дженніфер Еністон визнали неосудним: захист зірки вимагає повторну експертизу
0
Кращий спосіб підвищити продуктивність мозку розкрили вчені
0
Відчуття в грудях назвали ознакою дефіциту вітаміну B12
0
Ці рослини добре ростуть у тіні: як виростити щедрий урожай без прямого сонця
0
Lamic – професійний догляд за шкірою обличчя для ідеального вигляду

  Чому варто обрати косметику Lamic? Якщо ви шукаєте ...

Збираєтесь йти на шашлики? Ось як не нашкодити шлунку на природі

Шашлики можуть бути не лише смачними, а й корисними для ...

Жінки-магніти: які знаки Зодіаку найсильніше закохують чоловіків

Кожна жінка унікальна і має свої особливості, які ...