“Попийте магній” часто можна чути від лікарів, особливо зараз. Багато людей купують в аптеці препарати магнію без призначення лікаря і п’ють на всяк випадок, щоб уникнути наслідків стресу.
Так що ж це за мінерал і з “чим його їдять” розповіла дієтологиня Світлана Фус, розповідає Великий Київ.
Магній бере участь в понад 300 метаболічних реакціях в організмі. З тих, які ми можемо відчувати на собі – надання енергії, регулювання артеріального тиску, передавання нервових сигналів, а також розслаблення м’язів.
У разі дефіциту магнію ми можемо відчувати втому, яка не відповідає виконуваній роботі, можливі стрибки тиску, перебої в роботі серця, головні болі, апатія, відчуття оніміння, судоми в кінцівках, посмикування повік, безсоння, говорить Фус.⠀
Крім того, магній бере участь в синтезі білків, сприяє підтримці здоров’я кісток і зубів, а також регулює процес ділення клітин. Він сприяє підтримці психологічних функцій (пам’ять, мова, мислення, увага і т. д.). Цим, зокрема, пояснюється його “антистресова” дія.⠀⠀
Брак магнію у жінок провокує болісні менструації, випадання волосся, розшарування, ламкість нігтів. І на цьому його функції в організмі не закінчуються.⠀⠀
Магній також контролює роботу клітин міокарда. І, нарешті, він впливає на нормальний перебіг вагітності: відповідає за здоровий сон майбутньої мами, запобігає підвищенню тонусу матки, спонтанним викидням. Добова потреба в магнії становить 400-420 мг для чоловіків старше 19 років і 310-320 для жінок (і треба додати ще 40 мг вагітним для здорового розвитку плоду). Ми повинні задовольняти потребу в магнії продуктами харчування – рослинною, тваринною їжею і водою (гортайте карусель)⠀
Велика кількість магнію міститься в овочах з листям темно-зеленого кольору, оскільки магній – важливий компонент хлорофілу, зеленого пігменту рослин. Також багато його в морських водоростях, наприклад, в морській капусті, морепродуктах. Є він і в бобових, рибі, м’ясі горіхах, сухофруктах, овочах і фруктах.