Вчені з Лондонської школи гігієни та тропічної медицини (LSHTM) з'ясували, що підвищення рівня цукру в крові пов'язане зі збільшенням ризику серцево-судинних захворювань на 30-50%, у тому числі людей без діабету.
Вчені проаналізували дані 427 435 людей із Британського біобанку. До дослідження включили людей з нормальним рівнем цукру в крові, людей з переддіабетом та діабетом.
Після поправки на вік дослідники виявили, що як чоловіки, так і жінки без діабету, але з помірно підвищеним рівнем цукру в крові мали підвищений на 30-50% ризик наявності серцево-судинного захворювання.
Загалом чим нижчим був рівень цукру, тим меншим був ризик серцево-судинних захворювань. У людей з діабетом ризик був удвічі вищим, ніж у людей без нього.
Дослідження також виявило відмінності у використанні ліків від підвищеного тиску та препаратів для зниження рівня холестерину (статинів) між чоловіками та жінками: їх частіше приймали чоловіки. Це може означати, що жінкам ці препарати призначають не так часто як чоловікам.
Автори зазначили, що підвищений ризик серцево-судинних захворювань можна знизити за допомогою підтримки здорової ваги та ширшого використання препаратів та статинів. Вони також наголосили, що висновки не можна застосувати до діабету 1 типу, оскільки люди з цим захворюванням не були включені в аналіз.
Дослідники класифікували учасників за наступними інтервалами рівня цукру: низький нормальний (35 ммоль/моль, або 5,5%), нормальний (35–41 ммоль/моль, або 5,5–5,9%), переддіабет ( 42-47 ммоль, або 6,0-6,4%) та недіагностований діабет (≥48 ммоль/моль, або ≥6,5%) або діагностований діабет, дані про який були в медичній карті.