Мікропластик хлине у навколишнє середовище з запаморочливою швидкістю, що несе у собі ризик знищення певних видів. Але є свідчення того, що забруднюючі речовини можуть бути шкідливими і для людини.
Нещодавні відкриття підтвердили, що частки потрапляють у кров та дихальні шляхи людини.{banner_inside}
Хоча ризики, які це може представляти для нашого здоров’я, ще доведеться побачити, експерти підкреслили, які предмети повсякденного побуту можуть наражати нас на небезпечно високий рівень.
Нещодавнє дослідження виявило мікропластик у всіх частинах легень, включаючи нижні відділи легень.
Дослідження, в якому вивчалася тканина легень, зібрана у пацієнтів під час звичайного медичного обслуговування, викликало занепокоєння щодо повсюдного забруднення пластиком та можливих наслідків. Дослідники виявили 12 видів пластику, до яких увійшли поліпропілен і поліетилен, а також терефталат і смола.
Ці пластмаси зазвичай використовуються у виробництві упаковки, пляшок, одягу, мотузок та шпагатів (нитки). За словами Моніки Вассерманн, доктора медицини, існують інші джерела мікропластику, які можуть бути менш очевидними.
«Найнебезпечнішими джерелами мікропластика є міський пил, текстиль та шини. Ці три найнебезпечніші, бо на них припадає майже 80 відсотків забруднення мікропластиком».
Але, за словами експерта, різні продукти харчування та напої також можуть вводити мікропластик у нашу систему. До них відносяться вода у пляшках, сіль, морепродукти, чайні пакетики, готові страви та консерви.
Доктор Вассерманн продовжив:
«На мій медичний досвід, вживання мікропластику призводить до запалення, окисного стресу та пошкодження ДНК».