Коли справа стосується причин високої смертності в світі від різних захворювань, перше місце в списку займають онкологічні та хвороби серця. Однак вчені довели, що існує спеція, здатна знизити подібні ризики і захистити організм від небезпечних наслідків.
Головним ключем медики називають контроль рівня холестерину, оскільки ця речовина може закупорювати артерії, підвищуючи ризик серцевих проблем. У цьому випадку важливо знизити кількість «поганого» холестерину і підвищити – «хорошого».
Медики стверджують, що вживання паприки у вигляді спеції допоможе вирішити це завдання. Продукт готується з рослини Capsicum annuum, що володіє численними корисними властивостями. Наприклад, в ньому міститься капсантин каротиноїд, який здатний підвищувати в крові рівень корисних ліпопротеїнів високої щільності.
Крім того, було виявлено, що природні сполуки в перці можуть захистити від раку. Особливу користь надають бета-каротин, лютеїн і зеаксантин, які борються з окислювальним стресом в організмі, що збільшує ризик розвитку деяких видів онкології. Більш того, дослідження показали, що капсаїцин пригнічує ріст і виживання злоякісних клітин, впливаючи на експресію декількох генів.