Вчені констатують, що приготування їжі вдома п’ять разів на тиждень допомагає людям досягти довголіття – це забезпечується позитивними ефектами домашньої кулінарії.
Дослідники з Університету Ньюкасла заявили про те, що приготування їжі вдома пов’язане з покращенням якості харчування та серцево-метаболічного здоров’я, що забезпечує більш здорове та довге життя. Хороше кардіометаболічне здоров’я означає, що людина не схильна до ожиріння і діабету, має нормальний рівень холестерину.
«Приготування їжі вдома п’ять разів на тиждень може збільшити тривалість життя. Така діяльність потребує фізичних та розумових зусиль, до того ж робить людей більш обізнаними про те, що вони їдять, і як це може впливати на їхнє здоров’я», – кажуть науковці.
Цей висновок було зроблено дослідниками на підставі перевірки здоров’я у понад 11 000 дорослих осіб віком від 29 до 64 років. Їх аналіз показав, що люди, які харчуються їжею, приготованою ними вдома, з більшою ймовірністю будуть дотримуватися здорового раціону – вони менше вживають штучних добавок та трансжирів, їхній організм отримує більше різноманітних поживних речовин.
Також ті, хто готує вдома, їдять більше овочів та фруктів. Таким чином люди, які займаються приготуванням їжі вдома на регулярній основі, частіше мають нормальні показники індексу маси тіла (ІМТ), менші за жировий прошарок.
Резюмуючи, спеціалісти постулювали, що харчування будинку може полегшувати дотримання здорових харчових правил, що забезпечують профілактику серцево-судинних захворювань – цим ця звичка допомагає прожити довше.