Говорячи про спосіб приготування кави, що продовжує життя, вчені зі Швеції заявили, що його потрібно пропускати його через паперовий фільтр.
Про це пише European Journal of Preventive Cardiology.
Співробітники Гетеборзького університету провели дослідження, з’ясовуючи, який спосіб приготування кави є найкориснішим для продовження життя. Їх проект тривав 20 років, в ньому брали участь понад 500 тисяч чоловіків і жінок віком від 20 до 79 років. За час дослідження від наслідків серцево – судинних захворювань померли 12621 людина, в результаті ішемічної хвороби серця – 6202 випробовуваних, від інсульту – 2894.
Вчені фіксували кількість споживаної людьми кави, спосіб її приготування, враховували наявність шкідливих звичок у спостережуваних, їх зростання, фізичну активність. Дані показники були зіставлені зі станом здоров’я, артеріальним тиском, вмістом холестерину в крові.
В результаті дослідниками був названий спосіб приготування кави що продовжує життя. Вони з’ясували, що серед людей, які пили від однієї до чотирьох чашок на день кави, пропущеної через паперовий фільтр, була нижча смертність від різних причин. У чоловіків споживання фільтрованої кави знижує ймовірність смерті, асоційованої з хворобами серцево-судинної системи на 12%, у жінок на 20%, розповіли автори проекту.