Порівняно з тими, хто не п’є каву в принципі, дорослі, які щодня вживають несолодкий бадьорий напій або солодку каву в помірній кількості, мають менше шансів померти – принаймні протягом семи років.
Такого висновку дійшли вчені з Південного медичного університету в Гуанчжоу (Китай).
Результати когортного дослідження вони опублікували у журналі Annals of Internal Medicine. Під час нього фахівці використали дані опитувальника біобанку Великої Британії за участю 171 тис. осіб без відомих хвороб серця чи онкологічних захворювань. Їм ставили питання, зокрема, про харчування. Завдання вчених було оцінити зв’язок між вживанням підсолодженої цукром, штучними підсолоджувачами та несолодкої кави зі смертністю від усіх та конкретних причин.
Автори роботи виявили, що протягом семирічного періоду спостереження в учасників дослідження, які випивали будь-яку кількість несолодкої кави, ймовірність померти була на 16–21% нижчою, ніж у тих, хто не пив цей напій у принципі. А в учасників, які щодня випивали від 1,5 до 3,5 чашки кави з цукром, шанси померти були на 29–31% нижчими, ніж у тих, хто не пив кави.
При цьому для тих, хто використовував штучні підсолоджувачі, дані виявилися непереконливими. Ще один важливий момент – кількість цукру. Дослідники відзначають, що дорослі, які пили підсолоджену каву, додавали в середньому лише близько однієї чайної ложки цукру на чашку. Це набагато менше, ніж вміст цукру у багатьох популярних кавових напоях у ресторанах та кафе.