U-News » Відео » Рівень життя в Росії стрімко падає - наслідки війни
Всі новини

Рівень життя в Росії стрімко падає - наслідки війни

Кожній п’ятій російській сім’ї з дітьми вистачає грошей тільки на харчові продукти, визнала голова комітету Державної Думи Росії із захисту сім’ї Ніна Останіна.

За її словами, до 60% російських сімей можуть купувати їжу або одяг, однак на купівлю елементарної побутової техніки — холодильника або телевізора — грошей немає, інформує FREEДОМ.

Надмірна зосередженість Кремля на війні проти України призводить до економічного падіння і, як наслідок, збідніння населення, пише Fortune. Попри збільшення доходів російського бюджету — здебільшого за рахунок підвищення податків і акцизів — дефіцит ВВП залишається на рівні 2%.

“Зараз вони живуть на фіскальному стимулі, інфляція зараз у них 10%. Раніше інфляція була у них меншою, ніж у всьому світі, тепер у них інфляція більша, ніж у всьому світі. І ця інфляція буде тільки зростати, оскільки вони піднімають зарплати, платять солдатам тощо. І в них зараз процентна ставка 18%, але навіть ця ставка не стримує інфляцію. Інфляція робитиме людей біднішими і біднішими… У Росії немає секторів, які зростають, крім військового”, — пояснює професор Університету Вірджинії Олег Коренок.

У Кремлі тим часом хваляться зростанням зарплат, однак експерти зазначають, що це сумнівний привід для гордості. Зарплати збільшуються головним чином у військово-промисловому комплексі, і пов’язано це насамперед із гострим дефіцитом кадрів. Але підвищення зарплат — “з’їдає” зростаюча інфляція.

Станом на липень 2024 року, порівняно з липнем 2023 року, курятина в Росії подорожчала більш ніж на 12%, курячі яйця — на 38%, а житній хліб — на 15%. Це офіційні дані Росстату, але реальні ціни зросли ще більше.

Попри сезонність, рекордне зростання показали овочі: помідори подорожчали на 35%, огірки — на 32%, а картопля — майже на 23%.

Найбільше підвищення цін б’є по вразливих групах населення — пенсіонерах, людях з інвалідністю та сім’ях із дітьми.

“З урахуванням того, що в мене є дитина — одній 5 років, і ось друга нещодавно народилася, я за ці 5 років бачу, як усе подорожчало: підгузки стали в 2-3 рази дорожчими. Усе повністю — дитяче харчування подорожчало в 2 рази, а дитяча суміш не в 2, а в 4 рази”, — каже громадянка Росії Дар’я Степанова.

“70% росіян заробляють на місяць менше ніж 40 тис. рублів. Це досить маленькі гроші, особливо якщо це один працівник, а якщо у нього дружина і дитина, то виходить, що сім’я живе на межі бідності: тоді на них припадає десь 17-18-19 тисяч. Це невелика сума, щоб прожити в сучасній Росії. Тому, звісно, частка бідних у Росії — надзвичайно велика”, — наголошує доктор економічних наук, професор Ігор Ліпсиц.

Через розв’язану Росією війну проти України країна виявилася фактично відрізаною від європейських ринків, і тепер Кремль шукає торгових партнерів на Сході.

Витративши на повномасштабне вторгнення в Україну, за оцінками Міністерства оборони США, понад 200 млрд доларів, що становить близько 10% ВВП, Путін вирішив вкласти ще 70 млрд доларів у будівництво нових транспортних шляхів. Однак експерти вважають, що все далеко не так просто.

“Не дивлячись на зростаючий товарообіг з Китаєм, минулого року східні залізниці Росії перевалили на 13% менше вантажів, ніж заявлена потужність. Одна з них, Байкало-Амурська магістраль, здебільшого одноколійна і лише частково електрифікована… Навіть за найкращих умов інфраструктурні показники Росії залишають бажати кращого”, — з публікації видання The Economist.

Крім того, залучити значний кадровий ресурс в умовах повномасштабної війни Росії проти України вкрай проблематично — усі галузі промисловості відчувають брак робочої сили.

Наприклад, у Союзі хлібопекарів Росії повідомили, що дефіцит кадрів у їхній галузі становить 35%. Єдиним виходом бачиться залучення іноземних робітників, навіть некваліфікованих.

Для забезпечення припливу мігрантів Путін підписав указ “Про надання гуманітарної підтримки особам, які поділяють традиційні російські духовно-моральні цінності”. Згідно з цим документом, лояльні до режиму іноземці зможуть отримувати російську посвідку на проживання поза встановленими урядом квотами.

Читай U-News в Google News

Читають Коментують
На заяву Безуглої про звільнення відреагували у Повітряних силах ЗСУ
26 504
Ідеальна помста: жінку, яка зруйнувала чужу сім’ю, висміяли на великому банері
25 871
Дівчина знайшла кумедний спосіб повідомити стать майбутньої дитини
23 928
Мережу розсмішив "потужний донат" Тищенка
21 222
Жінку через зовнішність не впустили до літака: який вигляд вона має
20 348
Названо небезпечну ознаку високого тиску, яку багато ігнорують
15 735
Кардіологом названо один із найпростіших способів покращити здоров’я серця
11 828
Популярний продукт назвали причиною високого цукру в крові
11 451
Чоловік показав бургер 1995 року, який непідвладний часу: як він виглядає
10 767
Лікар назвав чотири ознаки на шкірі, які свідчать, що ви вживаєте надто багато алкоголю
9 319
Хворий кишківник: шість ознак проблем з головним органом довголіття
8 818
Квадробери заполонили Україну: хто ці люди в масках тварин і з хвостами
7 671
Волинянин знайшов гриб-гігант вагою понад 1 кг
7 468
Вагітна Анна Кошмал показалася з чоловіком і похизувалася коштовним подарунком від нього
0
Третя вагітність принесла Джамалі 18 кілограмів: зірка худнути не поспішає
0
Сестра посварилась з братом, який не пустив її "нестерпного" пса на весілля
0
Як приймати душ правильно: дерматологи назвали звичку, яка псує шкіру
0
Не викидайте залишки від яблук — приготуйте з них оцет
0
Які дерева категорично не можна обрізати восени, щоб не втратити врожай
0
Названий овоч, який діє на організм як натуральний антибіотик
0
Чому продукти, корисні для кишечника, можуть зашкодити кровоносній системі
0
Як захистити печінку при схудненні: поради експерта
0
Навіть невелика кількість вина загрожує старечим недоумством
0
Чому не можна вмикати фари до запуску двигуна автомобіля
0
Українців масово штрафують за ремонт авто: що відбувається
0
Що означає знак "машина з крилами" та навіщо він потрібен на європейських дорогах
0
Як зберігати яйця – тупим кінцем вгору чи вниз

Найчастіше люди кладуть яйця у відсік холодильника так, як ...

Медики назвали двадцять ознак дисбалансу гормонів в організмі жінки

Лікарі перерахували 20 ознак, що вказують на дисбаланс ...

Названо найпопулярніші причини, чому стосунки не заходять далі першого побачення

Від того, яке враження ви справили на першому побаченні, ...