Олеся Добрянська, клінічний терапевт-дієтолог, поділилися порадами про те, як запобігти переїданню. Завдяки контролю свого раціону та кількості прийомів їжі ми можемо контролювати й інші сфери свого життя.
Крім того, завдяки цьому можна знизити ризик виникнення ожиріння, серцево-судинних захворювань та діабету. Розповідаємо, які лайфхаки допоможуть вам не переїдати.
Плануйте прийоми їжі наперед
Кількість цих прийомів не має значення: їх може бути як три, так і п'ять. Головне, щоб ви мали режим і не перекушували між основними прийомами їжі. Головною причиною переїдання лікар називає недостатню кількість харчування, адже зазвичай переїдають ті, хто надмірно обмежує себе.
Не вживайте те, що не подобається
Людям важливо, щоб їжа, яку вони вживають протягом дня, була смачною, хоча й вважають, що згодом можуть звикнути до неприємного смаку або страв, які не дуже подобаються. Через те, що ми не отримуємо емоційне задоволення від їжі, ми відчуваємо дискомфорт, що веде до зривів. У такі моменти людина змітає зі столу все. Щоб такого не траплялося, слід контролювати свої почуття голоду та насичення, налаштувати режим та є те, що подобається.
Обмежте кількість солі
Сіль важлива для нашого організму, проте вона може стимулювати апетит, тому ми продовжуємо їсти навіть тоді, коли не відчуваємо голоду. Тяга до солі обґрунтовується генетикою, адже у процесі еволюції людина розвивалася в умовах її дефіциту. Але це не означає, що не слід дотримуватись добових норм: для людини вона становить 5 г. Не варто досолювати страви після приготування, адже більше 70% речовини вже входить до складу звичних нам продуктів: хліба, ковбас та інших.
Чи не заїдайте стрес
Не пов'язуйте свій емоційний стан із їжею. Незважаючи на те, що це найпростіший спосіб отримати гормон щастя та радості, хронічний стрес, який всюди супроводжує та зумовлює переїдання, може погано вплинути на здоров'я та фігуру. Не підтримуйте свій настрій їжею, використовуйте її лише для того, щоб позбавитися почуття голоду.
Не поспішайте
Під час їжі, не поспішайте та не відволікайтеся, на телефон теж. Сніданок, обід або вечеря не повинні бути фоновими процесами, зосередьтеся на них повністю. Мозку потрібно не менше 15 хвилин, щоб передати сигнал про ситість, тому, якщо ви їсте довше, зможете істотно знизити загальний калораж. Їжте кожен шматочок і ретельно пережовуйте їжу. Інакше ви можете просто не помітити, як переїдете.
Контролюйте почуття ситості
Воно пов'язане не тільки з калорійністю страви, але і тим, як поповнюється шлунок. Саме тому тістечко або шматочок піци, до складу якого входить купа калорій, не здатні наситити вас. Краще вибрати кашу, достатню кількість білка та овочів. Калорій буде стільки ж або навіть менше, але ви швидко наїстеся завдяки продуктам великого розміру. Також перед їжею можна випити склянку води, щоб у шлунку залишилося менше місця.
Відмовтеся від доданого цукру
Спочатку можете перестати додавати його до чаю чи кави. Потім можете перейти до повної відмови від газованих напоїв та соків, адже вони несуть навіть більше шкоди, ніж десерти із цукром. Уважно вивчайте склад продуктів та звертайте увагу на кількість доданого цукру.