Картопля починає зеленіти у процесі фотосинтезу. У сонячну погоду він виготовляє пігмент хлорофіл. Розповідаємо, чому не варто вживати позеленілу картоплю.
Спочатку можна подумати, що хлорофіл корисний, адже міститься у рослинах. Однак при позеленні одного з найпопулярніших овочів виробляється шкідлива речовина соланін. Саме вона захищає рослину від тварин.
Отруйний глікоалкалоїд негативно впливає на нервову систему людини. Соланін провокує головний біль та нудоту. Якщо людина їстиме велику кількість зеленої картоплі, то згодом у неї виникнуть серйозні проблеми зі здоров'ям. Деякі з них будуть дуже небезпечними для життя.
Для того щоб дізнатися про стан картоплі, потрібно очистити її і облизати. Якщо ви відчуєте гіркоту, то одразу викидайте його. Це означає, що в картоплі міститься велика кількість соланіну. Не слід намагатись зрізати зелень. Є великий шанс на те, що глікоалкалоїд залишиться на картоплі.
Як уникнути позеленювання картоплі
- Купуйте картоплю тільки тоді, коли вона потрібна. Не можна, щоб овоч довго лежав.
- Зберігати картоплю потрібно в сухому, прохолодному та темному місці. Там має бути хороша вентиляція.
- Не кладіть картоплю поряд з іншими овочами. Через це вона може обрости та позеленіти ще швидше.
- Якщо ви помітите зміни у вигляді картоплі, то не слід її вживати.