Є багато здорових звичок, які радять виконувати, якщо ви хочете прожити довге і здорове життя.
Однак, як стверджують дієтологи, є одна на перший погляд “хороша” звичка в їжі, яка може скоротити ваше життя на роки, а не подовжити його – це дієта з високим вмістом білка, пише Expert.
Чому занадто велике споживання білка не корисне
Насправді білок дуже важливий для організму, причому в будь-якому віці. Наукові дослідження навіть показують, що літнім людям потрібно більше білка, ніж молодим, тому що наші тіла природним чином втрачають м’язову масу з віком. Управління з контролю за продуктами і ліками рекомендує прагнути до 50 грам білка на день у рамках дієти у 2000 калорій.
Загалом, існує два типи білків: тваринні білки і рослинні білки. Дослідження показали, що рослинні білки корисніші за тваринні. На жаль, багато людей споживають більше останніх, ніж перших.
“Поширеною помилкою є надмірний акцент на споживанні високобілкової дієти, особливо багатої на тваринні білки, з вірою в те, що це необхідно для довголіття і збереження м’язів… Надмірне споживання тваринних білків насправді може прискорити старіння і підірвати здоров’я клітин, всупереч поширеній думці”, – каже доктор Мониша Бханоте, сертифікований лікар і експерт із довголіття, сказала вона.
Вона пояснила, що основні причини цього зводяться до двох шкідливих сполук – (AGE) і (TMAO).
“AGE – це шкідливі сполуки, які утворюються, коли білки або жири з’єднуються з цукром у кровотоці. Дослідження показують, що ці сполуки можуть накопичуватися у ваших тканинах і з часом призводити до окисного стресу та запалення, які є ключовими факторами старіння клітин. AGE сприяють хронічним захворюванням, таким як діабет, серцево-судинні захворювання і хвороба Альцгеймера”, – говорить Бханоте.
Крім того, підвищений рівень TMAO пов’язаний з підвищеним ризиком серцево-судинних захворювань, включно з атеросклерозом, серцевим нападом та інсультом, оскільки ці сполуки сприяють накопиченню холестерину в артеріях і погіршують здатність організму його виводити, що призводить до запалення та подальшого пошкодження серцево-судинної системи.
Як правильно вживати білок
Дієтологи вважають, що ліпше віддавати перевагу рослинним білкам і рибі.
Зокрема, рослинні білки (як-от квасоля, сочевиця, нут, соя, горіхи та насіння) багаті антиоксидантами, клітковиною та поживними речовинами, що підтримують здоров’я нашого серця, зменшують запалення та знижують ризик хронічних захворювань.
Наукові дослідження показують, що дієта, в якій пріоритет віддається рослинним білкам, знижує ризик смертності, пов’язаної з серцево-судинними захворюваннями та іншими причинами. Іншими словами, заміна тваринних білків рослинними може додати вам роки життя.