З широким асортиментом магазинних чаїв ми й забули про трави, з яких готували чаї наші бабусі.
Але колись саме вони дарували людям здоров'я, енергію та хороший настрій.
Сад — це не лише про квіти, що радують око, а й про ароматні трави, які можуть порадувати також смаком у вигляді чаю. Вирощуючи певні види, можна створити цілу природну аптеку біля свого дому. І кожна рослина в ній даватиме щось своє. Але які саме трави обрати? Розберімося у цьому питанні.
М’ята перцева — дуже непримхлива рослина. Їй підходить і сонячна ділянка, і напівтінь. Головне, щоб ґрунт був добре дренованим та вологим. Чай з неї допоможе при важкості в шлунку чи тривожності. А свіжий аромат перцевої м’яти розкривається ще краще, якщо додати до неї мелісу. Ще однією її перевагою є здатність дуже гарно розростатися, тому достатньо посадити кілька кущиків, і далі рослина зробить все сама.
До речі, про мелісу, яку також називають лимонною м’ятою. Вона любить сонце та гарно росте майже на всіх типах ґрунту. Її легкий цитрусовий аромат нагадує про літо навіть взимку. А чай з меліси заспокоює нерви після напруженої роботи, особливо якщо розмішати в ньому ложку меду. Якщо ж додати квітки ромашки, вийде потрійний захист від стресу. До речі, меліса має одну особливість: її аромат слабшає після цвітіння, тому листя краще збирати до появи бутонів.
Чебрець виживає на кам’янистих ґрунтах і не боїться посухи, а його дрібні листочки містять ефірні олії з антисептичним ефектом. А тому чай з ним варто пити, як тільки відчуєте пирхоту в горлі. Можна заварювати чебрець разом з м’ятою, так напій буде м’якшим. До речі, збирати рослину краще вранці, коли сонце тільки підійматися. Саме тоді в ньому найбільше корисних речовин.
Лаванді треба сонце, дренований ґрунт і полив. Але за догляд вона вам відплатить користю. Всього кілька квіточок лаванди у чаї перед сном — і безсоння, як не бувало. Її аромат особливо гарно поєднується з класичним чорним чаєм. А ще сухі бутони можна використовувати для ароматерапії.
Іван-чай (або кипрій) росте майже будь-де. Тобто можна його висіяти навіть на бідних ґрунтах. Його листя — це природний енергетик, але без побічних ефектів, які є у кави. Напій з іван-чаю зміцнює нервову систему і навіть допомагає при мігренях. Заварювати його можна окремо, але з додаванням квіток липи ефект буде кращим.
Материнка, відома також як орегано, любить сонячні місця і легкі ґрунти. Аналогічно кипрію, чай з нею особливо добрий у поєднанні з липовим цвітом. Така суміш дуже актуальна під час застуд, бо вона не лише прогріває, а й знижує температуру. А ще орегано — класна спеція для м’ясних страв.
Листя чорної смородини часто недооцінюють, а даремно. Воно насичене вітаміном C навіть більше, ніж ягоди. Для чаю підходять як свіжі, так і сушені листки. Якщо змішати їх із м’ятою та мелісою, тоді вийде особливо смачний та свіжий напік, який підійме настрій у будь-яку погоду.