Кожен продукт, який лежить у великодньому кошику, має свій глибокий символізм. Поряд із паскою, крашанками, ковбасою та сиром, українці часто кладуть туди сіль.
Для чого це роблять і навіщо її святять в церкві – розповідає LifeStyle24.
Чому на Великдень освячують сіль
У християнстві сіль символізує зв'язок між Богом і Його народом. У Святому Письмі цей продукт згадується як ознака чистоти та відданості: "І кожну жертву, жертву хлібну, посолиш сіллю. І хлібної жертви твоєї не позбавиш соли заповіту Бога твого, – на кожній жертві твоїй принесеш соли" (Левит 2:13).
Водночас для наших предків сіль вважалася не лише доповненням до харчових продуктів, а й потужним оберегом. Так, пращури брали її в дорогу, щоб не загубитися, та посипали нею пороги, щоб захистити себе від злих духів. Крім цього, існує традиція зустрічати гостей з хлібом і сіллю.
Що цікаво, на Великдень заведено зберігати сіль у хаті протягом року як символ повноти та добробуту в родині. Нею іноді підсолювали першу страву після завершення Великого посту або ж додавали до хліба.
Які ще продукти мають бути у великодньому кошику
За давніми українськими звичаями на Великдень святять такі продукти:
Паска. Вона уособлює тіло Ісуса Христа, який приніс себе в жертву заради народу та згодом воскрес. Цю страву традиційно випікають у Чистий четвер або Велику суботу, промовляючи молитви й дотримуючись тиші.
Яйця. Вони символізують початок нового життя. У Чистий четвер господині фарбують крашанки та розмальовують писанки, прикрашаючи їх різноманітними візерунками, що мають власні сенси.
Хрін. Цей продукт нагадує вірянам, що шлях до воскресіння пролягає через випробування, але лише сильний духом здобуде нове життя. В іншому тлумаченні – це символ глибокого коріння віри.
М'ясо. Воно символізує жертовність. Після тривалого посту до кошика кладуть м'ясні страви, зокрема домашню ковбасу, буженину, сало та іноді холодець. Важливо зазначити, що на м'ясі не має бути крові.
Молочні продукти. Вони асоціюються з жертовністю Бога. Зазвичай у кошик кладуть молоко, масло й сир.