Попіл після шашлику – чи можна його використовувати для підживлення городніх культур чи ні? Досвідчені дачники розклали все по поличках, тому розповідаємо.
Усі досвідчені городники, як ніхто знають, наскільки корисним є деревний попіл для деяких культур. Він багатий на велику кількість корисних мінералів, які здатні покращити структуру ґрунту й позитивно впливають на ріст рослин.
Багатьох дачників цікавить одне питання, чи можна використовувати попіл після приготування шашликів для підживлення. Річ у тім, що під час розпалювання часто використовуються різні хімічні засоби, які залишають у попелі шкідливі елементи.
Також небезпечним є той попіл, який ви отримали через спалювання старих побутових предметів, меблів, наприклад, паркану, особливо якщо вони були пофарбовані. Для підживлення овочів слід вдаватись лише до чистого попелу від згоряння необробленої деревини. Як відомо, деревний попіл містить значну кількість калію – 12%, а також фосфор і кальцій, тому він підходить для підгодівлі таких культур: огірки, картопля, полуниця, суниця, морква, цибуля, перець, капуста, виноград.
Ефективність попелу залежить від типу ґрунту, адже найкращі результати він показує саме на кислих або слабокислих ґрунтах. Якщо буде лужне середовище, тоді деревний попіл не принесе ніякої користі для рослин і погіршить ситуацію. Перш ніж його вносити, потрібно визначити кислотність ґрунту. Не рекомендується використовувати це добриво для лохини, гортензії, жимолості, калини, горобини, адже ці рослини надають перевагу кислій землі, тому для них корисним буде сульфат калію.
Отже, висновок один, городники рекомендують все ж утриматись від використання попелу після приготування шашликів для культур на грядці, але загалом він є дуже корисним на городі, тож його сміло можна застосовувати, але лише в чистому вигляді.