На продуктах харчування багато небезпечних бактерій, які можуть спричинити різні захворювання. Вчені Канадського університету Макмастера представили ефективний спосіб, який допоможе вирішити цю проблему. Дослідники винайшли унікальний спрей для знезараження їжі.
Спрей, розроблений вченими Канадського університету, складається з мікрогелевих куль, що містять віруси, відомі як бактеріофаги. Вони практично нешкідливі для людини, оскільки вбивають та поїдають бактерії. Деякі бактеріофаги здатні знищувати небезпечні бактерії.
При розробці спрею вчені використовували процес виробництва мікрокульок, який починається зі створення рідкого розчину, що складається з бактеріофагів та органічної сполуки, глутарового альдегіду.
Розчин наносять на двошарову тонку полімерну плівку - нижній шар, тоді як верхній складається з сітки з комірчастими отворами. Потім плівку поміщають у вакуум на 10 хвилин, після чого залишають у прохолодному та вологому середовищі на два дні.
Таким чином, глутаровий альдегід призводить до того, що окремі бактеріофаги в кожному отворі самостійно розуміються на зв'язаних мережах з нановолокон, утворюючи в цьому отворі кульки. Верхній шар плівки згодом знімають, мікрогелеві кульки можна збирати з оголеного базового шару.
Після випробувань вчені встановили, що спрей-кулька ефективно знищив бактерії E. coli на зіпсованому листі салату та м'яса. На думку дослідників, якби використовувалися інші типи бактеріофагів, новий спосіб допоміг би боротися з такими небезпечними бактеріями, як сальмонелла та листерія.