Буряк – це землистий коренеплід, який буває кількох різновидів, включаючи темно-червоні, жовто-жовтогарячі та білі сорти цукрових буряків. Найпопулярніша - червоний буряк, його можна варити, давити з нього сік, консервувати і їсти сирий. При цьому корінь – не єдина частина овочів, які можна їсти. Зелень буряків також їстівна і багато людей готують її подібно до зеленої капусти.
Незалежно від сорту, буряк може багато чого запропонувати нашому здоров'ю. У цьому овочі багато калію, клітковини та антиоксидантів. Багато експертів вважають, що буряк є ключовим продуктом для правильного кровообігу, зниження запалення та детоксикації в організмі. Розповідаємо, які корисні для здоров'я властивості несе цей овоч і чому його потрібно вживати регулярно.
Знижує артеріальний тиск
Завдяки великому вмісту калію буряк має унікальний вплив на артеріальний тиск у порівнянні з іншими овочами. Вчені давно виявили, що дієта з високим вмістом рослин підвищує вміст калію та знижує артеріальний тиск. Буряк також допомагає розширити кровоносні судини, що дозволяє серцю працювати менш інтенсивно.
Шеннон Вестерн, бакалавр наук, магістр наук, зареєстрований дієтолог у Великій Британії та засновник Ease Nutrition Therapy зазначає:
Встановлено, що буряк знижує кров'яний тиск у буряковий сік, що п'ють. Це з нітратами у буряках. Вплив бурякового соку на кров'яний тиск зберігається до трьох місяців після припинення його вживання. Буряковий сік легко дозволяє споживати більше буряків за одну порцію.
Підтримує здоров'я кишечника
Буряк містить специфічні волокна, що живлять мікробіом. Ці волокна діють як пребіотики, що збільшують кількість і різноманітність корисних бактерій у кишківнику, що безпосередньо впливають на імунітет. Цей овоч містить такі сполуки, як пектин та пектинові олігосахариди, які приносять користь кишковій мікробіоті та мають хороші бактерії. Інші сполуки, знайдені у буряках, такі як беталаїни та феноли, посилюють коротколанцюгові жирні кислоти в кишечнику. Це може зменшити запалення, зміцнити бар'єр.
Природна детоксикація
Буряк підтримує природний пристрій детоксикації – печінку. Хоча деякі підприємства, що займаються виробництвом харчових добавок, змушують людей думати інакше, наша печінка цілком здатна самостійно очищати організм від токсинів. Фактично, це одна з її основних функцій.
Однак це не означає, що дієта не може грати ролі у підтримці здоров'я печінки та детоксикації. Люди зустрічають тисячі хімічних речовин та молекул, які можуть бути шкідливими, якщо накопичуються в організмі. Печінка може видалити ці шкідливі речовини, щоб вони не засвоювалися організмом.
Беталаїн – це поживна речовина у буряках, яка відповідає за покращену підтримку шляху детоксикації. Беталаїни збільшують виробництво глутатіону, що є ферментом, що природно підтримує детоксикацію печінки. Глутатіон є потужним ферментом, що досліджується для будь-якої дії, починаючи від боротьби зі старінням і закінчуючи жировою хворобою печінки.
Зменшення запалення
Буряк наповнений антиоксидантами, які допомагають нейтралізувати потенційно шкідливі клітини. Доведено, що антиоксиданти захищають від ракових клітин.
Різнокольорові фрукти та овочі містять безліч антиоксидантів. Кожен колір є окремим класом протизапальних сполук, кожна з яких виконує свою функцію в організмі.
Бетаксантин є яскравою поживною речовиною в золотих або помаранчевих буряках. Ця поживна речовина є частиною більшого класу антиоксидантів, які називаються беталаїнами. Беталаїни відомі тим, що зменшують запалення та допомагають боротися з окисленими клітинами, які можуть бути потенційно шкідливими.
Регулярне травлення
Маючи майже чотири грами клітковини на чашку буряка, ви можете швидко наблизитися до рекомендованої кількості клітковини в 25 грамів на день. Буряк містить розчинну клітковину, яка допомагає підвищити регулярність відвідування туалету та запобігти запорам.
Для травлення це багато. Більше клітковини пов'язане із запобіганням захворюванням шлунково-кишкового тракту та деяким видам раку. Клітковина діє як пребіотик, який живить здорові бактерії в нашому кишечнику.
Посилення кровообігу
Багато спортсменів використовують буряковий сік після активних тренувань. Це пояснюється тим, що переваги посилення кровообігу допомагають припливу крові до м'язів, які потребують відновлення після важких тренувань. Нітрати у буряках відповідають за посилення кровотоку та його користь.
Буряк є джерелом природних нітратів, які в організмі перетворюються на оксид азоту. Оксид азоту впливає розширення судин чи посилення кровотоку і розширення бронхів, що полегшує дихання. Для спортсменів та активних людей посилений приплив крові до працюючих м'язів може забезпечити перевагу у продуктивності. Ключовим моментом є споживання достатньої кількості нітратів, щоб отримати ці позитивні ефекти, тому спортсмени вибирають концентровані форми нітратів, такі як буряковий сік.