Ця невелика жирна риба не входить до числа делікатесних видів. Але в плані поживності й користі для організму може посперечатися навіть з лососем.
Сардини належать до родини оселедцевих. Вони містять поліненасичені жирні кислоти, кальцій, залізо, магній, калій, фосфор, вітаміни D та B12.
Зазвичай зустрічаються у супермаркеті у вигляді консервів. Але попри те, що в консервів сумнівна репутація, цей вид риби експерти з правильного харчування та лікарі радять не обходити стороною. Сардини не належать до числа риб з високим вмістом ртуті, пояснює дієтологиня Сара Шліхтер. Але мають стільки переваг для здоров’я, що можуть вважатися №1 серед рибних консервів.
Для очей. Жирна риба сприяє зниженню ризику розвитку вікової макулярної дегенерації, яка часто спіткає людей після 50 років. Це загрозливий стан, який може призвести до втрати зору.
Для кісток та зубів. Сардини – джерело кальцію, вітаміну D та фосфору.
Кальцій і фосфор забезпечують жорсткість і міцність кісткових тканин. Вітамін D поліпшує здатність організму засвоювати кальцій з їжі в кишечнику.
Для мозку. Достатня кількість омега-3 жирних кислот в організмі – одна з найважливіших умов когнітивного здоров'я. Дослідження показують, що особи, які регулярно вживають сардини, мають кращу здатність до навчання, пам’ять та увагу. У них нижчий ризик розвитку нейродегенеративних захворювань (зокрема, хвороби Альцгеймера) та погіршення когнітивних функцій.
Для серця. Поліненасичені жири (зокрема, ейкозапентаєнова та докозагексаєнова кислоти) відіграють вирішальну роль у підтримці здоров'я серця. Вони здатні знизити артеріальний тиск і ризик аритмій, сповільнити накопичення атеросклеротичних бляшок в артеріях.
Для шкіри. Жири, що містяться в сардинах, відіграють важливу роль для клітин шкіри. Вони знімають запальні процеси та надають шкірі здорового вигляду.
Для щитовидки. Консервовані сардини багаті на селен, який необхідний для правильного функціонування щитовидної залози.
Для контролю рівня цукру в крові. Корисні жири та білки в сардинах уповільнюють всмоктування цукру в кров. Поєднання продуктів з високим вмістом білка та жиру з вуглеводами може уповільнити вивільнення глюкози, допомагаючи знизити рівень цукру в крові.
Для гарного настрою. Жирні кислоти, що містяться в сардинах, – важливий компонент клітин мозку. Вони впливають на нейромедіаторні системи, включаючи серотонін, який часто пов'язаний з розладами настрою (такими, як депресія).
Щоб відчути позитивний вплив сардин на організм, дієтологи радять вживати 2-3 банки консервів на тиждень.