Дві звичні кухонні приправи можуть мати несподіваний позитивний вплив на здоров’я мозку — зокрема, допомагати знизити ризик деменції та покращити пам’ять. Йдеться про розмарин і шавлію, які, як виявилося, корисні не лише для смаку страв.
Згідно з останніми науковими даними, обидві ці рослини містять карнозову кислоту — потужну антиоксидантну й протизапальну сполуку, що, ймовірно, захищає нервові клітини від пошкоджень, характерних для хвороби Альцгеймера.
У журналі Antioxidants було опубліковано результати дослідження, в якому вчені створили стабільну форму карнозової кислоти під назвою diAcCA. Під час досліджень на лабораторних тваринах ця сполука показала значне покращення пам’яті, збільшення щільності синапсів і зменшення кількості білків, пов’язаних з хворобою Альцгеймера, зокрема амілоїду та тау-білка.
Хоча поки що випробування проводились лише на доклінічному рівні, науковці сподіваються найближчим часом протестувати дію сполуки на людях. Старша викладачка фармації з Університету Кінгстона Діпа Камдар, яка не брала участі у дослідженні, назвала розробку «обнадійливою». У своїй колонці для The Conversation вона пояснила: «Особливо цікаво, що diAcCA активується лише у запалених ділянках мозку, що потенційно зменшує ризик побічних ефектів».
Камдар зазначає, що попередні тести на мишах не виявили токсичності, а когнітивні функції навпаки — покращилися. Вона додає, що ця речовина може мати потенціал у лікуванні інших запальних захворювань — таких як цукровий діабет 2 типу, серцево-судинні захворювання та навіть хвороба Паркінсона.
Ще одна важлива сполука, яку виявили в розмарині й шавлії — 1,8-цинеол. Вона допомагає запобігти руйнуванню ацетилхоліну — ключового нейромедіатора для навчання й пам’яті. «Зберігаючи рівень ацетилхоліну, розмарин може підтримувати когнітивну функцію, особливо у старшому віці», — підкреслює Камдар. До того ж розмарин багатий на антиоксиданти, які захищають мозок від оксидативного стресу — одного з головних чинників когнітивного спаду.
Ще у 2016 році дослідники з Університету Нортумбрії виявили, що навіть запах розмарину покращує пам’ять. У дослідженні взяли участь 150 людей віком від 65 років. Їх розмістили у кімнатах з ароматами ефірних олій розмарину, лаванди або взагалі без запаху. Після цього всі учасники виконували завдання на так звану перспективну пам’ять — здатність пам’ятати про заплановані дії, наприклад, прийом ліків або відправлення листа після побаченої поштової скриньки.
Результати показали: ті, хто перебував у кімнаті з ароматом розмарину, мали результати на 15% кращі, ніж учасники з кімнати без запаху. Вони також були більш уважними. Учасники з кімнати з лавандою, своєю чергою, були спокійнішими, але пам’ятали заплановані дії гірше.
Доктор Марк Мосс, керівник відділу психології університету, підкреслив: «Розмарин завжди асоціювався з пам’яттю — ще Шекспір писав: “Розмарин — для пам’яті”. Ми виявили, що аромат розмарину справді покращує уважність і перспективну пам’ять».
У Національній службі охорони здоров’я Великої Британії (NHS) також нагадують про інші способи зниження ризику деменції: це здорове харчування, регулярна фізична активність (не менше 150 хвилин на тиждень), контроль ваги, відмова від куріння, обмеження алкоголю, стабільний артеріальний тиск і соціальна активність.
В умовах України додавання до раціону шавлії та розмарину — простий і доступний крок, що може підтримати когнітивне здоров’я у будь-якому віці.