Від температури димлення залежатиме можливість використання продукту для смаження, тушкування або холодної заправки. При високих температурах жири окислюються і виділяють канцерогени. А їх вживання провокує прояв ракових захворювань, хвороб серця і шлунково-кишкового тракту.
На якій олії краще смажити без шкоди для здоров’я, підкаже таблиця.
Вид продукту |
Температура димлення |
Області застосування |
Соняшникова рафінована |
227 |
· Смаження, тушкування, випікання, холодні заправки |
Соняшникова нерафінована |
107 |
· Тушкування, запікання, холодні заправки |
Дезодорована соняшникова |
232 |
· Смаження, тушкування, запікання, холодні заправки |
Оливкова рафінована |
240 |
· Смаження, тушкування, запікання, холодні заправки |
Оливкова нерафінована |
190 |
· Холодні заправки |
Кокосова |
230 |
· Смаження, тушкування, запікання, холодні заправки |
Вершкова |
250 |
· Запікання, тушкування, смаження |
Ріпакова нерафінована |
190 |
Холодні заправки |
Ріпакова рафінована |
230 |
· Смаження, тушкування, запікання, холодні заправки |
Кукурудзяна рафінована |
232 |
· Смаження, тушкування, запікання, холодні заправки |
Кукурудзяна нерафінована |
178 |
· Холодні заправки |
З виноградної кісточки |
220 |
· Смаження, тушкування, запікання, холодні заправки |
З авокадо |
270 |
· Смаження, тушкування, запікання, холодні заправки |
Арахісова нерафінована |
160 |
· Тушкування, запікання, холодні заправки |
Арахісова рафінована |
232 |
· Смаження, тушкування, запікання, холодні заправки |
Пальмова |
230 |
· Смаження, тушкування, запікання, холодні заправки |
Кунжутна |
210 |
· Смаження, тушкування, запікання, холодні заправки |
Лляна |
232 |
· Смаження, тушкування, запікання, холодні заправки |
Що вищий поріг димлення олії, то більше вона придатна для використання при високих температурах.