Осіння обрізка часто визначає врожай у наступному сезоні. Поворимо про те, як правильно “підкоротити” смородину.
Чому важливо обрізати чорну смородину?
Як тільки ви зберете врожай, смородина перестає активно рости і вступає у фазу підготовки до холодів. Осіння обрізка позбавляє її від старих і виснажених гілок. Також це чудова нагода прибрати ті пагони, які загущують кущ. Якщо цього не зробити, ягоди стають дрібними.
Як правильно обрізати смородину?
Кущі обрізають восени до того, як ґрунт промерзне. Саме в цей період ви мінімально ризикуєте пошкодити кущ.
Що ж до самої обрізки, то першим ділом потрібно вирізати старі гілки, яким вже 4–5 років. Такі пагони вже не будуть родити, тому їх вирізають під корінь.
Якщо в куща є слабкі пагони, їх підрізають наполовину, або навіть повністю видаляють. Так само прибирають гілки, що ростуть усередину та загущують кущ.
У результаті такої обрізки повинно залишитися 6–8 сильних пагонів. Наступного року вони стануть основою куща.
Для обрізки потрібен гострий і чистий інструмент, який перед цим продезинфікували. Зрізи слід обробити садовим варом.
У смородини, що перенесла обрізку, на 30–50% вища врожайність, ніж у необрізаних кущів.