Найчастіше з хворобами печінки стикаються люди, які зловживають алкоголем.
Однак ризику також піддаються і ті, хто не дотримується збалансованого харчування, вживає багато ліків або піддається впливу токсинів в навколишньому середовищі.
Якщо печінка функціонує неправильно, організм починає посилати відповідні сигнали.
Тому, коли її робота порушена, виникає ризик появи різних проблем зі здоров’ям, в тому числі і довгострокових.
До ознак, що вказують на те, що печінці потрібен відпочинок, відносяться такі стани:
- шкіра і/або білки очей придбали жовтий відтінок;
- ви набираєте вагу, навіть якщо не переїдаєте;
- часте здуття живота;
- постійне відчуття стресу або тривоги;
- часті перепади настрою;
- неминуще бажання з’їсти що-небудь солодке;
- суха і свербляча шкіра;
- неприємний запах з рота;
- сезонна алергія або аутоімунні захворювання;
- біль і дискомфорт в правій частині грудної клітини.
Повернути здоров’я печінки можна за допомогою хорошого детокса.
Перш за все, лікарі рекомендують відмовитися від оброблених харчових продуктів, цукровмісних напоїв і алкоголю.
Водночас слід почати їсти ягоди, в тому числі чорницю, малину і ожину, які є хорошим джерелом антоціанів.
Ці антиоксиданти захищають печінку від пошкоджень і запалень.
Крім того, експерти радять звернути увагу на кульбабу. Її коріння і листя відомі своїми очисними властивостями.
Цитрусові-апельсини, грейпфрути і лимони містять з’єднання, зване d-лімоненом, який захищає печінку від окисного стресу.
Горіхи і насіння також містять потужний антиоксидант – вітамін Е.
Крім цього, варто включити в раціон ферментовані продукти, шпинат, авокадо, спаржу, листові зелені овочі, бобові, зелений чай і куркуму.