Навіть серед найкорисніших фруктів є такі, які при надмірному вживанні можуть порушити роботу кишечника.
Фрукти традиційно вважаються символом здорового харчування. Їхня регулярна присутність у раціоні підтримує імунну систему, покращує травлення, знижує ризик розвитку хронічних захворювань. Проте не всі фрукти однаково сприятливо впливають на мікрофлору кишечника, попереджає гастроентеролог Саурабх Сеті.
Чому банани й виноград варто їсти рідше
За словами експерта, дуже стиглі банани стають справжнім викликом для кишечника. Під час дозрівання в них зменшується кількість резистентного крохмалю – речовини, що є їжею для корисних бактерій. Натомість зростає вміст простих цукрів, які можуть провокувати різкі стрибки глюкози й здуття живота.
Лікар радить віддавати перевагу злегка зеленим бананам: вони краще підтримують мікробіом і сприяють утворенню коротколанцюгових жирних кислот, корисних для кишкової стінки.
Ще один підступний фрукт – виноград. Його головна проблема – надлишок природних цукрів при відносно низькому вмісті клітковини. Цим фруктом легко захопитися і переїсти. У результаті велика кількість фруктози може викликати здуття, газоутворення й порушення балансу кишкових бактерій.
Попри те, що виноград містить потужні антиоксиданти, його варто споживати в помірних кількостях.
Найкращі «друзі» кишечника
Якщо ви хочете підтримати травну систему, доктор Сеті радить частіше (а бажано – регулярно) вживати наступні фрукти:
● чорниця. Вона містить багато антоціанів і розчинної клітковини, які живлять «хороші» бактерії та зменшують запальні процеси;
● гранат. Джерело поліфенолів і антиоксидантів, що підтримують різноманітність мікробіому. До того ж, у ньому небагато цукру;
● ківі. Стимулює травлення, не перевантажуючи організм глюкозою;
● апельсин. Містить вітамін C і розчинну клітковину, що покращує перистальтику кишечника;
● груша. Забезпечує ситість і клітковину, хоч і можуть викликати деяке газоутворення;
● папайя. Містить фермент папаїн, який полегшує травлення;
● авокадо. Насичене клітковиною й здоровими жирами, які сприяють роботі травної системи та всмоктуванню поживних речовин.