U-News » Політика » Януковичу и не снилось: Минюст «отжимает» бизнес новыми методами
Всі новини

Януковичу и не снилось: Минюст «отжимает» бизнес новыми методами

Януковичу и не снилось: Минюст «отжимает» бизнес новыми методами
Не так давно міністра юстиції Павла Петренка звинуватили в виконанні замовлень «людей Януковича», а саме внесенні незаконних змін в реєстри власності і юридичних осіб, для захоплення чужого бізнесу особами наближеними до біглого екс-президента.


Але рейдери часів Януковича навіть не могли увити які необмежені можливості для захоплення бізнесу дадуть реформи Петренка. Новітні технології, інтернет і добра воля міністра юстиції дають можливість стати власником чужого заводу чи фабрики навіть не встаючи з крісла, смакуючи ранкову каву. Всього декілька кліків комп’ютерної миші і ви майже законний власник чужого бізнесу.

Чи законний цей спосіб? Певно, що законного шляху не існує, однак діюча система електронних реєстрів Мінюсту виявилась досить доступною для злочинців.

Одним з елементів створення і функціонування юридичної особи є внесення відповідних відомостей до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб -підприємців. Відповідно, перевірка даних про суб’єкта підприємницької діяльності та повноважень керівника здійснюється виключно на підставі відомостей Реєстру. Аналогічна ситуація з нерухомим майном – відомості про власника вносяться до Єдиного реєстру речових прав на нерухоме майно.

Уявімо ситуацію, що в реєстрі змінюється керівник підприємства. Не дивлячись на відсутність документального підтвердження, для органів державної влади вказана особа є керівником. Та ж сама ситуація з власністю.

А тепер, уявімо ситуацію, в якій суб’єкт повністю зникає з реєстру. Так, виходить, що юридичної особи не існує. Чи законно це? Дійсно, законодавство передбачає можливість скасування реєстраційних записів відносно юридичної особи, але державою має бути забезпечена процедура ліквідації. Тож, навіть за наявності відповідного рішення суду, законно виключити підприємство з реєстру в короткі терміни неможливо.

Варто зазначити, що скасування реєстрації суб’єкта підприємницької діяльності досить цікавий елемент рейдерських захоплень. Яскравим прикладом є рейдерське захоплення Житомирської кондитерської фабрики.

До 2011 року підприємство існувало у формі ЗАТ «Житомирські Ласощі» та було реорганізовано в ТДВ «ЖЛ». Випуск усіх акцій скасовано. В листопаді 2015 року раптово виникло рішення Тернопільського окружного адміністративного суду, яким було скасовано усі реєстраційні дії, що стосуються ТДВ «ЖЛ». Вказане рішення – це тема окремої статті. Воно не набрало законної сили, однак державний реєстратор у місті Житомир скасував реєстраційні дії щодо підприємства, зазначаючи його, як підставу.

Таким чином, в реєстрі відновилися відомості про юридичну особу, яка існувала до 2011 року – ЗАТ «Житомирські Ласощі». Для рейдерів такий запис не давав бажаного результату, оскільки керівником даного товариства був один з співвласників. Цей же реєстратор вніс новий запис до реєстру, згідно якого було змінено керівника на сторонню особу. Що ж відбулось? В реєстрі з’явилась ліквідована юридична особа, без жодного акціонера, проте з підконтрольним рейдерам керівником.

В результаті таких дій реєстратора постраждали не тільки власники підприємства, але і кредитори, оскільки звернутись з позовом до відсутньої в реєстрі компанії.

Великий бізнес було знищено в 5 хвилин. Можливо, для боротьби з опонентами цього і досить, однак мета рейдерства – це заволодіння майном. В реєстрі речових прав майно Житомирської кондитерської фабрики залишилось за ТДВ «ЖЛ». Однак, через декілька днів в реєстрі відбулись зміни. Майно було перереєстровано приватним нотаріусом з Дніпра, а підставою зазначено судове рішення, яке жодним чином не стосується майнових прав.

Згодом я’ясувалось, що нотаріус не здійснювала жодних реєстраційних дій. Зловмисники неправомірно отримали ключі доступу до реєстру. Крім перереєстрації було подвоєно реєстраційні записи, внаслідок чого один з варіантів не має жодних обтяжень. Це яскраво свідчить про недостатній захист доступу до реєстрів Мінюсту.

У випадку Житомирської кондитерської фабрики, особа внесена в реєстр, як керівник, отримала витяг про те, що майно належить очолюваному ним підприємству. Звісно, справжні власники фабрики невідкладно звернулись до правоохоронних органів, однак органи досудового розслідування не здійснили жодних оперативних заходів по зупиненню зловмисників. Більше того, Державна поліція охорони уклала з «псевдодиректором» договір про охорону фактично вкраденого їм майна. Додаткових аргументів того, що в захопленні підприємства були задіяні серйозні посадові особи, наводити не потрібно.

Головне питання, як же захиститися в аналогічних випадках власникам майна та бізнесу?

Швидкий спосіб скасування неправомірних реєстраційних дій входить до повноважень Комісії з питань розгляду скарг у сфері державної реєстрації Мінюсту, одночасно, в разі вчинення злочину, комісія не має права розглядати скарги. Таким чином, скасувати незаконні реєстраційні дії можливо лише в судовому порядку.

Не таємниця, що розгляд справ у суді першої інстанції займає не менше пів року. Звісно, можна застосувати заходи забезпечення, але в даному випадку відсторонення керівника неможливе. Стороння особа може безперешкодно здійснювати правочини від імені підприємства тривалий термін.

У випадку Житомирської фабрики суд визнав дії державного реєстратора неправомірними. В день перегляду судового рішення апеляційною інстанцією відбулась ще одна цікава подія: державний реєстратор в місті Берегово Закарпатської області здійснив ще одну реєстраційну дію – скоригував запис про керівника, що призвело до зміни в реєстрі. Звісно, зробив це незаконно, оскільки існувала судова заборона на вчинення будь - яких реєстраційних дій. Таким чином, маємо ще одне кримінальне провадження і новий позов, а незаконно внесений в реєстр керівник продовжує свої злочинні дії.

Що стосується майна фабрики, суд виніс рішення про скасування незаконної перереєстрації. Це рішення було виконано приватним нотаріусом. Однак, її дії скасовано тією ж комісією з питань розгляду скарг у сфері державної реєстрації Мінюсту, яку очолює одіозний Павло Мороз, а нотаріуса покарано відключенням від реєстру.

Чи була б ця історія можливою за відсутності адміністративного ресурсу та при належному реагуванні правоохоронних органів? Думаю, що ні. Розслідування по кримінальних справах триває більше року і при встановленні всіх фігурантів жодній особі не повідомлено про підозру. Мені часто задають питання: чи можливо протистояти рейдерам? Якщо рейдери діють поза межами закону, а підприємець захищає свої інтереси законними шляхами, він завжди буде на два кроки позаду.
Ігор Бойко
Читай U-News в Google News

Читають Коментують
"Закриєте небо над Росією?": українці висміяли хвилею мемів США, які захищають російські НПЗ
21 438
Реальне «похмілля»: у Таїланді п’яному туристу зробили непристойне тату
19 539
"Чого ще чекати від живодера": російський клоун Куклачов закликав бомбити Європу, його висміяли в мережі
16 338
Британка купила на ярмарку брошку за 35 доларів: про її цінність вона дізналася через 35 років
15 432
Названий по-справжньому шкідливий продукт при високому холестерині
14 341
На телебаченні КНДР зацензурили джинси ведучого BBC: що з ними не так. Фото і відео
14 024
Астрологи назвали п'ять знаків Зодіаку, яким судилося розбагатіти
13 634
Повня і місячне затемнення 25 березня буде найвдалішим для цих знаків Зодіаку
13 631
Популярні алкогольні напої назвали причиною небезпечно високого тиску
12 517
Експерт з НЛО випадково "викликав" космічний корабель прибульців, – ЗМІ
9 410
Оштрафують при першій зупинці поліцейськими: водіям нагадали про популярне порушення ПДР
9 348
Який вигляд має дівчина з найдовшими ногами у світі (відео)
8 261
З однієї зі збитих сьогодні в Києві ракет витекло токсичне паливо
8 160
В МВС заявили, що діючі штрафи за перевищення швидкості неадекватні, порівняно з європейськими
0
По-багатому: представлено розкішний позолочений Rolls-Royce
0
"Чорна смуга" посеред весни: астролог назвав головних невдах квітня
0
Настя Каменських і Потап показалися разом за кордоном і зізналися, чим там займаються
0
Лікарі повідомили, які сигнали організм подає при проблемах зі здоров’ям
0
Чому розсада лягла на землю і як це виправити
0
Наталія Могилевська розповіла про виховання названих доньок: "Не б'ю і не кричу"
0
Високий кров’яний тиск: названі продукти, які не слід вживати
0
Ксенія Мішина знову заговорила російською і потрапила у скандал: деталі
0
"Королеву Диких Шершнів" відправили у бій: дрони ЗСУ битимуть росіян ще далі (відео)
0
Як та коли сіяти кабачки, щоб отримати великий урожай
0
Захитались крісла: кого з очільників Департаментів може звільнити Віталій Кличко і з якої причини
0
Найбільш популярні, але марні народні засоби для лікування застуди
0
6 речей, які щасливі пари ніколи не роблять

У поведінці щасливих пар можна простежити певні ...

Гінеколог розповіла, чи існує "ідеальний вік" для материнства

Під час підготовки до материнства варто враховувати як ...

Як зварити яйця на Великдень, щоб вони не потріскалися: 3 хитрощі

Жодне яйце при варінні не трісне, якщо їх правильно варити. ...