Тости на сніданок, бургери на обід, булочки на полуденок. Чи не занадто багато хліба ви їсте?
Хлібобулочні вироби є одним з основних продуктів харчування. І часто ми їмо їх в занадто великій кількості. Це не тільки збільшує калорійність раціону, а й може стати серйозною проблемою для здоров’я — фізичного і психологічного. Ось що відбувається, коли ми зловживаємо таким продуктом, як хліб.
Ви поправляєтеся
Якщо стрілка на шкалі ваших ваг зрушила в небажаному для вас напрямку, ймовірно, це тому, що ви їсте багато хліба, перш за все, білого. Він сам по собі калорійний. Але не тільки.
Згідно з дослідженням 2014-го року, люди, які з’їдали дві або більше порції білого хліба щодня, значно частіше страждали від надмірної ваги і ожиріння, ніж ті, хто вживав не більше однієї порції продукту в тиждень.
У вас часто болить живіт
Думаєте, що вибір «здорового» хліба найкращим чином позначиться на вашому самопочутті? Не завжди. «Деякі види хліба, які продаються як вироби з підвищеним вмістом клітковини, можуть включати інулін і бета-глюкан — речовини, здатні викликати дискомфорт у животі — здуття і метеоризм, — каже Рейчел Файн, дієтолог. — Не слід включати такі продукти у свій раціон занадто часто і у великих кількостях».
У вас перед-діабет
Якщо ваш рівень цукру в крові наближається до критичної позначки, перевірте: чи не занадто багато ви їсте хліба. «Захоплення хлібобулочними виробами, особливо з борошна вищого ґатунку, сприяє розвитку запальних процесів в організмі, — говорить дієтолог Хізер Хенкс. — Це може викликати резистентність до інсуліну — стан, який часто є попередником діабету».
У вас підвищений кров’яний тиск
Зв’язок між вашим стрімко зростаючим кров’яним тиском і захопленням хлібом очевидніший, ніж ви думаєте. За даними досліджень, хлібобулочні вироби є в раціоні основним джерелом натрію — речовини, яка, як відомо, підвищує артеріальний тиск. Навіть відносно скромна кількість споживаного хліба може істотно збільшувати ризик розвитку гіпертонії, підтвердили результати дослідження 2018 року.