Для здорового стану слизової оболонки кишечника важливо мінімізувати споживання деяких продуктів або ж уникати їх.
Як можуть бути пов’язані схильність до застуд або захворювання на грип та їжа? Тим часом, щодня споживана їжа впливає на стан кишечника і разом з ним на імунітет, оскільки близько 70 відсотків клітин імунного захисту людини знаходяться саме в цьому органі травного тракту. Точніше, в слизовій оболонці кишечника.
За словами вченого Мічиганського університету Еріка Мартенса, слизова оболонка кишечника є вмістилищем бактерій, які мають потребу в живленні, – інакше вони почнуть проїдати саму оболонку. Однак невідповідні продукти ведуть до того, що починають активізовуватися шкідливі бактерії, і якщо їх вміст у слизовій стає дуже високим, це загрожує розвитком різних ускладнень.
Думка про те, що певні продукти здатні руйнувати слизову оболонку кишечника, а здорова їжа, навпаки, зміцнює її, підтримує гастроентеролог Томас Фрілінг.
За словами Фрілінга, на стані кишечника особливо сприятливо позначається раціон, що нагадує середземноморську дієту і з високим вмістом клітковини. Червоне м’ясо лікар радить вживати не частіше двох разів на тиждень (не більше 500 грамів). Солодке і прості вуглеводи повинні вживатися строго в помірних кількостях.
Також вчені назвали продукти, які руйнують слизову оболонку кишечника:
- Вироби з високим рівнем цукру і білого борошна.
- В’ялені, копчені і сильно перероблені ковбасні вироби – максимум їх слід їсти раз на тиждень.
- Містять погані жири: потрібно виключити маргарин, їсти дуже в помірних кількостях майонез і сало, так як вони можуть викликати навантаження на кишечник.
Як зрозуміти, що слизова кишечника не в порядку? Фахівці пояснюють, що людину починають переслідувати біль в животі, гази, спазми.