Виноград люблять майже усі і величезна кількість сортів задовольняють смаки навіть найвибагливіших гурманів.
Проте не всі знають, що більшість частин виноградного куща мають корисні властивості. Сьогодні поговоримо про справжню цінність листя.
Коли краще збирати
Урожайність виноградника знаходиться в прямій залежності від акумулювання на ньому фотосинтетичної активної радіації. Якщо простіше: чим більше лист споживає фотосинтетичної активної радіації, тим більша урожайність винограду.
Листя винограду у більшості сортів типове: трилопатеве або поділене на п’ять лопатей. Деякі сорти характеризуються цілісним листом, обрамленим зубцями, прожилки якого помітно виражені. Колір листя буває від блідо-салатового до соковито-зеленого. За весь період вегетації насиченість забарвлення може змінюватись. Листя по величині бувають маленькими, середніми або великими. Вони виконують також захисну функцію – «прикриваючи» ґрона винограду від граду, сильних злив і спеки, а також тривалий час зберігають пружність.
Дуже важливим в заготівлі листя є два аспекти:
— час збирання – червень – перша половина липня;
— не можна збирати з кущів, які обприскували від хвороб і шкідників.
Особливо цінними будуть листочки зібрані в період цвітіння винограду, адже вони в цей час досить ніжні і ароматні.
На своїй ділянці я заготовляю листя з амурського винограду, який характеризується високою стійкістю проти хвороб і морозу.
Щоб вижити і плодоносити в умовах далекосхідної тайги виноград навчився виробляти різні біологічно активні речовини. Це: і ресвератрол, і вертицин, і вітаміни.
Весь цей комплекс наділяє амурський виноград лікувальними властивостями і за своїми цілющими якостям він просто унікальний і неперевершений. В шкірці ягід цього винограду, в черешках і особливо в листі набагато більше ресвератролу, ніж в інших сортах винограду.
Приготування чаю
Виноградне листя досить рідко використовується в українській кухні, а в таких країнах як Греція, Румунія, Туреччина, В’єтнам воно є складовою приготування корисного і цілющого чаю.
Для того щоб приготувати чай, необхідно висушити листочки, які попередньо скручують у конвертики і сушать в сушці. Після сушіння їх слід подрібнити і зберігати в скляних банках. Для приготування чаю 1 ч. ложку заливають 200 мл окропу.
Рекомендується випивати 2-3 склянки такого чаю в день.
Звичайний виноградний чай приносить неоцінену користь людському організму. Є гарною профілактикою хвороби Альцгеймера, зміцнює імунітет, запобігає передчасному старінню, покращує зір, чудово впливає на травний тракт, допомагає організму в боротьбі з гепатитом.
Настій для зміцнення зору
Використовувати можна і настій із листя винограду. Для його приготування потрібно 1 стол. ложку сухого подрібненого листя заварити склянкою окропу, настояти 25-30 хвилин. Процідити і пити по 2 стол. ложки 3 рази на день за пів години до їди, а також полоскати горло при ангіні.
Холодний настій листя застосовують для зміцнення зору, при ревматизмі.
Для цього 350 г листя заливають 3 л води (холодної) і настоюють протягом 3-х діб.
Цей настій треба зберігати в холодильнику і вживати по 100 г 3 рази на день після їди.
Порошок із сушеного виноградного листя вдихають при носовій кровотечі. Ще ним лікують гнійні рани, використовуючи як антисептичний засіб.