Про користь овочів і фруктів відомо давно. Однак вчені продовжують вивчати, як харчування впливає на здоров’я, і як за допомогою включення в раціон певних продуктів знизити ризик різних хвороб.
Група вчених з Університету Міннесоти вивчила, як вживання рослинної їжі впливає на ризик серцево-судинних захворювань. Результати були опубліковані в журналі Американської кардіологічної асоціації.
Дослідники проаналізували дані про харчування майже п’яти тис. осіб. Їх розділили на три групи.
Учасники першої протягом декількох років дотримувалися правильного харчування, їх раціон містив переважно фрукти, овочі, бобові, горіхи і цільнозернові продукти.
Друга група складалася з любителів шкідливих продуктів, наприклад, смаженої картоплі, жирного м’яса, солоних закусок, випічки і газованої води. У третій групі перевагу віддавали нейтральній їжі: картоплі, каш, нежирного м’яса і морепродуктів.
Спостереження показало, що вживання овочів і фруктів протягом тривалого періоду часу корисно для здоров’я серцево-судинної системи. Ті, хто регулярно їв рослинну їжу, мали менший ризик захворювань.
Дослідники рекомендують віддавати перевагу свіжим, що не зазнали високого ступеня обробки овочам і фруктам. Також корисно додати в раціон нежареное м’ясо і рибу, яйця і нежирні молочні продукти.