Науковці припускають, що у справі зниження високого холестерину кунжутна олія може діяти більш ефективно, ніж оливкова.
Кунжутна олія багата на поліненасичені жири, такі як омега-3 і омега-6. Відомо, що споживання поліненасичених жирів замість насичених асоціюється з більш низьким ризиком розвитку серцевих захворювань. Невелике дослідження за участю 48 пацієнтів показало, що кунжутна олія може чинити сильний вплив на “поганий” холестерин низької щільності, сприяючи його зниженню більш ефективно, ніж славнозвісна оливкова.
“Обидва види олії мають схожі ефекти, сприяючи збільшенню вмісту “гарного” холестерину високої щільності, але кунжутна олія надавала більш сильний переважний вплив на нездоровий холестерин порівняно з оливковою олією”, — заявили його автори після місяця експерименту з вживанням двох рослинних олій.
Також було встановлено, що кунжутна олія має протизапальні властивості, які поліпшують захист організму від атеросклерозу і небезпечного звуження кровоносних судин. Саме ці дві обставини є ключовими причинами підвищення кров’яного тиску, а також ризику появи закупорки у артеріях, що загрожує розвитком серцевого нападу або інсульту.
Користь кунжутної олії у зниженні високого холестерину вчені пов’язують з дією її компонентів лігнанів, що належать до фітоестрогенів.
“Було виявлено, що сезамін, один з лігнанів кунжуту, знижує високий кров’яний тиск”, — повідомили фахівці.