Давно відомо, що певні продукти харчування можуть як негативний, так і позитивний вплив на рівень холестерину в організмі людини. Дослідники дійшли висновку, що вживання сої, що міститься у багатьох продуктах, сприяє зниженню холестерину
Накопичення холестерину в кровоносних судинах може спричинити проблеми із серцем та іншими органами. Через перешкоджання нормальному кровообігу підвищується ризик інсультів та інфарктів. Тому так важливо при підвищеному рівні холестерину сідати на дієту, крім шкідливих при такому стані продуктів і включаючи корисні.
За даними Гарвардської медичної школи , соєві продукти відносяться до категорії корисних для зниження холестерину. Йдеться про маринований тофу, соєве молоко, йогурт і фарш. Також соя міститься у крупі, пасті, різних соусах, муці та іншій звичній їжі. Як правило, соєві продукти багаті на білок, вітаміни і мінерали і при цьому містять мало насичених жирів.
В одному метааналізі, опублікованому в Американському журналі клінічного харчування, було розглянуто 11 досліджень, щоб зробити висновок про сою. Дослідники погодилися з тим, що ізофлавони сої (підклас рослинних сполук, званих флавоноїдами) здатні значно знижувати загальний рівень холестерину. Такий самий ефект спостерігався і щодо соєвого білка.
Більш того, зниження холестерину було особливо помітним у людей з найвищим рівнем цієї речовини в крові. Вчені також зазначили, що соя знижує рівень "поганого" холестерину, не змінюючи при цьому "хорошого".
Соя корисна не тільки за підвищеного холестерину, але й позитивно впливає на здоров'я в цілому. "Продукти із сої – хороший варіант для заміни продуктів з високим вмістом насичених жирів, таких як м'ясо, жирні вершки та молочні продукти, а також закусок, таких як чіпси".