Кислотність визначає концентрацію соляної кислоти у шлунковому соці. Вона може бути нормальною або зниженою. У другому випадку перетравлення їжі відбувається повільніше та гірше, виникають проблеми з кишечником.
Кислотність може знижуватися через переїдання або, навпаки, голод. Також через нестачу білка і клітковини в раціоні. Зловживання алкоголем, постійний прийом лікарських препаратів та стресові ситуації теж знижують кислотність.
Через знижену кислотність порушується робота ферментів, їх просто недостатньо для травлення їжі. Погіршується розщеплення білка та засвоєння заліза.
Отже, як перевірити кислотність? Звичайно, можна зробити це у спеціальній лабораторії. Але ефективний і домашній спосіб. Потрібно зранку на голодний шлунок випити содовий розчин (чайну ложку звичайної харчової соди запити склянкою води).
При нормальній кислотності відбудеться реакція з лугом і через деякий час ви відчуєте відрижку. Якщо кислотність низька, відрижки не буде.