U-News » Здоров'я » Коли краще смажити на вершковому маслі і як це правильно зробити
Всі новини

Коли краще смажити на вершковому маслі і як це правильно зробити

Змішувати при смаженні масло й рослинну олію шкідливо для шлунку, і для печінки, і для судин.

Часто в кулінарних рецептах рекомендують той чи той продукт смажити на вершковому маслі. Іноді це продиктовано майбутнім смаком усієї страви, а іноді турботою про наше здоров’я. Адже відомо, що змішувати при смаженні масло й рослинну олію шкідливо для шлунку, і для печінки, і для судин. Тому, якщо в рецепті, до прикладу, передбачено додавання сметани або вершків, то безпечніше при смаженні використовувати вершкове масло.

Однак багато господинь стверджують, що масло горить на сковорідці, і коли зустрічають в рецепті такі рекомендації, то, не довго думаючи, застосовують маргарин. Це найгірше з усього, що можна зробити: хоча смажити на ньому зручніше, але шкоди від маргарину набагато більше, ніж якби змішувати тварини і рослинні жири. Саме він підвищує ризик інфаркту та інсульту, відкладається на тілі у вигляді зайвих кілограмів і сприяє виявленню онкологічних захворювань. До того ж смак страви, приготованої з використанням маргарину, разюче відрізняється від того, коли застосовують натуральне вершкове масло. Тому, якщо написано: «смажити на маслі», то треба робити саме так. Як правильно смажити на маслі, розповідає Alexus.

Вершкове масло — це близько 80 % жиру, решту складають різні домішки, такі, як молочний білок і вода. Воно багате на вітамін А, але і насиченими жирами, які складають близько 50% від загального обсягу олії. При нагріванні масла в ньому досить швидко починають горіти ті самі домішки, а масло починає темніти і видавати горіховий аромат. Смажити на маслі дуже зручно, якщо ви хочете швидко отримати рум’яну скоринку, а якщо не допускати перегріву вершкового масла, обсмажені на ньому продукти набувають приємного смаку.

При цьому не будемо забувати, що все, сказане вище, відноситься до справжнього масла: на жаль, деякі виробники додають в нього рослинні жири невисокої якості, що відразу ж видно, якщо розпустити шматочок такого масла на сковороді.

Коли смажити на вершковому маслі:

  • коли потрібно швидко отримати рум’яну скоринку;
  • коли потрібно повільно протомитися продукти в маслі;
  • коли потрібно надати продукту приємний горіховий аромат;
  • коли температура обжарювання не буде занадто високою.

Як смажити на вершковому маслі, щоб воно не горіло?

Насамперед, якщо час приготування короткий, то воно не встигне це зробити. Наприклад, якщо готувати яєчню.

Якщо ж ми смажимо довше, то не слід надто розжарювати сковорідку. Алгоритм такий:

  • ставимо сковорідку на вогонь, чекаємо, поки добре розігріється;
  • кладемо шматок масла;
  • коли розтопиться, кладемо потрібний продукт;
  • потім зменшуємо вогонь і продовжуємо готувати, не даючи маслу пригоріти.
  • Нагадаємо також, на якій олії категорично не можна смажити.

GreenPost

Додати коментар

Читають Коментують
Тромбоз: 7 симптомів, які не можна ігнорувати
34 022
Українка запитала в доньки, що вона одягне до школи: відео з відповіддю стало вірусним
26 847
Ви точно будете посміхатися: назвали найсмішніше прізвище в Україні
25 938
Дівчина прославилась завдяки кумедним пародіям на сестер Кардаш'ян
17 237
Лікар назвав чотири продукти, які розчиняють тромби
15 759
Російська пара ввʼязалася в бійку з українками на концерті Лободи в Кишиневі та пошкодувала про це
14 538
Несподіваний “гість” у кадрі: відео туристки біля водоспаду сколихнуло Мережу
14 380
Медики назвали найбільш шкідливу частину курки для здоров'я людини
13 445
Лікарі назвали основні симптоми цирозу печінки, який починається
12 931
"Три години тому в бочці було 20 л води..." Задача для 2 класу заплутала українців
11 088
Від тромбів, холестерину та для довголіття: названа проста, але корисна каша
10 787
Як підвищити розмір пенсії: фахівці назвали три цілком законні способи
10 580
Медик назвала звичку, яка веде до ожиріння печінки
10 288
"Три години тому в бочці було 20 л води..." Задача для 2 класу заплутала українців
2
"Дисбаланс": кума Козловського пояснила, чому більше не працює його піарницею
1
Юрій Рибчинський назвав одного з найкращих співаків, якому немає рівних в Україні
1
"Мене це вибішує дуже сильно": українка розкрила 5 речей, які дратують у Португалії
1
Екс-зірка "Дизель Шоу" Глущенко розлучається з чоловіком після восьми років шлюбу
1
"Я люблю Настю". Українська акторка стала на захист Каменських
1
Як підвищити розмір пенсії: фахівці назвали три цілком законні способи
1
Жінка купила будинок в селі за $8 тисяч: чому тепер з неї сміються
1
Від тромбів, холестерину та для довголіття: названа проста, але корисна каша
1
Ідеальний для зими: як правильно доглядати за цикламеном
0
Названо популярні продукти, які не слід заморожувати повторно
0
Відкрита прірва посеред міста: де побачити найглибшу провальну лійку України
0
Любов і гроші прийдуть несподівано: астрологи назвали три знаки зодіаку, на яких чекає щаслива зима
0
Це ніколи не сниться: 5 речей, яких ваш мозок уникає уві сні

Ми звикли бачити уві сні польоти, втечі від небезпеки, а ...

Як розпізнати присутність ангела-хранителя: 7 знаків, що він поруч

Багато хто вважає, що дива — це лише випадкові збіги. Та ...

Китайський гороскоп на 2026 рік: прогнози та «група ризику» для року Вогняного Коня

З 17 лютого 2026 року по 5 лютого 2027 року світ вступить у ...