Кожен із нас хоча б раз у житті куштував ароматну каву в кафе і потім намагався зварити таку саму вдома у гейзерній кавоварці, але результат не завжди виправдовував очікування.
Те саме і з чаєм – у різних господинь за наявності одного й того ж сорту чаю виходять напої з різним смаком. theLime ділиться з вами простими лайфхаками, як правильно заварювати зелений чай, щоб він не гірчив.
Як правильно заварювати зелений чай?
1. Перед тим, як приготувати ароматний напій, потрібно переконатись у якості води. Вона може бути питною, джерельною, фільтрованою, бутильованою, але обов'язково без твердих домішок. Водопровідна та мінеральна вода не підійдуть.
2. Кип'ятимо воду до появи перших бульбашок на поверхні – це так звана вода першого кипіння. Не слід чекати, щоб вода довго кипіла.
3. Чекаємо, поки вода трохи охолоне. Не можна відразу ж заливати чайну заварку – краще залишити воду на 5-10 хвилин і почекати, доки її температура стане 75-80°С. У цьому полягає одна з головних відповідей на запитання: "Як правильно заварювати зелений чай?" - не крутим окропом.
4. Готуємо посуд – чай можна заварити у заварнику, гайвані чи типоді. Заварник підійде будь-який – скляний, фарфоровий, керамічний, глиняний. Наприклад, на трьох людей потрібно взяти заварник обсягом приблизно 300 мл. Розливати зелений чай можна у чашки чи піали.
5. Прогріваємо посуд: заварник і чашки рясно обдаємо окропом.
6. Засипаємо сухий чай у заварник. Пропорцію можна визначити самостійно залежно від того, який чай – міцний чи навпаки – має вийти у результаті. Зазвичай кладуть 4-8 г заварки на 100-250 мл води.
7. Заливаємо заварку водою, але не повністю, а щоб вона трохи покрила чайне листя. Відразу ж зливаємо цю порцію у раковину. Це називається першою протокою - її не п'ють, а роблять для того, щоб промити і злегка розпарити чай.
8. Знову заливаємо заварку водою, закриваємо кришку та настоюємо приблизно 15 секунд. Потім чай можна наливати у чашки чи піали. Якщо потрібно отримати дуже міцний напій, чекаємо довше.
9. Одну порцію зеленого чаю можна заварювати до 5-7 разів – залежно від якості заварки та сорту чаю.
10. Зливаємо настій до останньої краплі та заварюємо при необхідності знову. Стежимо, щоб у заварнику не залишалася вода, інакше чай перезавариться і з'явиться гіркуватість.