U-News » Здоров'я » Як зменшити кількість нітратів в овочах і фруктах в домашніх умовах
Всі новини

Як зменшити кількість нітратів в овочах і фруктах в домашніх умовах

Екологічно чисті продукти, в яких можна бути впевненому – справа практично недосяжна. Адже навіть якщо ви виростили їх самі, не додаючи жодних хімічних засобів, то аж ніяк не можете бути впевнені, що ваші сусіди по городу такі ж дбайливі як ви, чи що ґрунтові води не принесли вам нітрати із сусіднього поля.

А якщо ви купуєте продукти, які вирощені для промислового збуту, то будьте певні – їх підживлювали щедро, а може навіть надто щедро.

Термін «нітрати» стосовно продуктів означає наявність в них солей азотної кислоти. Рослини запасають з ґрунту більше сполук азоту, ніж потрібно для їх розвитку. І чим насиченіший азотистими сполуками ґрунт, тим більше їх накопичується в рослині.

Перетворення нітратів в рослинні білки відбувається лише частково, а решта потрапляє в наше тіло у чистому виді. При одноразовому вживанні продукту з великим вмістом нітратів істотної шкоди організму не буде, але при регулярному поповненні їх токсичних запасів організм перенасичується і починають виникати хвороби, які, на перший погляд, із харчуванням не пов’язані.

Самі по собі нітрати не чинять організму шкоди, і виводяться незміненими, але інша частина перетворюється у шкідливі нітрити, які й відповідальні за всю руйнівну дію.

Про шкоду нітратів та їх похідних нітритів сказано багато, однак, значно менше є порад про те, як убезпечитися від них.

Як зробити «нітратні» продукти безпечними

Найрадикальніший і найточніший спосіб – носити із собою тестер і перевіряти всі продукти на місці, щоб не купити того, чого не варто. Однак він мало реальний до виконання для середньостатистичного громадянина.

Позбутися нітратів у продуктах повністю неможливо, але зменшити їх кількість не так вже й важко.

Загальні способи нейтралізації нітратів

Чищення фруктів і овочів. Зрізаємо всю шкірку, вершечки і хвостики з запасом м’якуша біля них. Таким чином кількість нітратів зменшується на 15-40%.

Вимочування у воді впродовж не менше, як 15-20 хвилин. Такий метод обробки зелені, листкових овочів і молодої картоплі (картоплю варто порізати перед замочуванням) знизить кількість нітратів на 15%.

Варіння. При варінні також втрачається велика кількість нітратів (до 80 відсотків – з картоплі, до 70 – з капусти, до 40 – з буряка). Однак нітрати залишаються у виварі. Тому для варіння весняного овочевого бульйону треба покласти овочі в холодну воду, закип’ятити, злити перший бульйон, залити новим окропом, і далі вже варити на свій смак.

Варити овочі варто без кришки (це найбільше стосується кабачків, буряка і капусти), тому що нітрозоаміни – леткі сполуки і випаровуються, а при варінні під кришкою вони знов повертаються у страву. Тушкування, на відміну від варіння – не найкращий спосіб зменшити кількість нітратів у продуктах, оскільки нітрати мандрують з овочів в соус і назад. Однак якщо ви вкрай хочете тушкованих страв, то проваріть попередньо овочі, вийміть їх з вивару, і далі тушкуйте, не накриваючи. Якщо відварювати овочі для споживання як салат чи гарнір – одразу після приготування їх треба вийняти, не залишаючи у воді, в якій варилися, тому що при охолодженні всі нітрати повернуться з вивару назад в овочі.

Створення кислого середовища. Додавання лимонної кислоти до овочів в процесі приготування. В кислому середовищі нітратні сполуки руйнуються. Також можна використовувати інші кислі додатки – лимон, журавлину, яблука, оцет. Вживання аскорбінової кислоти перед тим, як братися до споживання ранніх овочів, теж зменшує їх можливу шкоду, оскільки вітамін С гальмує утворення в організмі нітрозамінів.

Квашення та маринування овочів. При маринуванні нітрати зазвичай перекочовують в розсіл. Тому самі овочі стають безпечними, а маринад варто виливати. При заквашуванні нітрати руйнуються, однак в перші три дні вони активно перетворюються на нітрити, тому не варто їсти квашене раніше, ніж на четвертий день, а цілком безпечно – через 7-10 днів.

Правильне зберігання. Не тримайте овочі й фрукти нарізаними. Салати слід з’їдати одразу, тому що при стоянні готовими, особливо в теплі, також активно відбувається перетворення нітратів в нітрити. При зберіганні ж їх цілими, кількість нітратів навпаки, поступово зменшується.

Нейтралізація нітратів у певних продуктах

Найменше нітратів міститься у цибулі, помідорах, баклажанах, перці та зеленому горошку. Їх можна їсти без додаткової обробки, якщо дотримуватися розумних норм споживання.

Зелень перед приготуванням ставимо в воду «букетом» на пару годин під пряме сонячне світло. Або просто замочуємо у воді на годину. Не використовуємо в їжу стебла зелені – тільки листя. Увага! Зелень і листя із добре помітними ознаками в’янення містять максимальну концентрацію нітратів.

Огірки, кабачки, патисони – безпосередньо під шкіркою нітратів в кілька разів більше, ніж у середині. Тому слід зрізати як шкірку, так і обидва кінці.

Редиска – найбільше нітратів у шкірці. У круглій редисці нітратів значно менше, ніж у витягнутій. Зменшити вміст нітратів майже удвічі можна, зрізавши верхівки і хвостики. Не зайве вимочити у воді.

Цвітна капуста – розбираємо на суцвіття, варимо у великій кількості води без кришки.

Морква – 90% нітратів міститься в серцевині, їх більше у верхівці, ближче до листя, а також у самому кінчику. Тому краще обирати моркву великого розміру, щоб можна було вирізати серцевину.

Капуста – знімаємо 4-5 верхніх листків, викидаємо качан.

Картопля – нарізаємо, і на годину замочуємо в холодній воді, таким чином позбуваємося 40% нітратів. Варимо в шкірці – так зменшуємо вміст нітратів на 70%!

Буряк – чемпіон з накопичення нітратів. Зрізаємо верхівку приблизно на чверть і хвостик – приблизно на восьму частину плоду.

Полуниця – найпроблемніша ягода з точки зору обробки для зменшення нітратів. Її не можна ні надовго замочити, ні відварити, ні почистити… Отож, залишається перевіряти сертифікат у продавця та довіряти своєму досвіду. Якщо полуниця не перегодована нітратами, то її ягоди мають міцні потужні квітконіжки та не надто темне забарвлення (у надмірно підживлених рослин ягоди червоніють швидко і сильно, а квітконіжкам бракує часу для розвитку), і помітний аромат, тому що у випадку, коли полуниці пришвидшують достигання, то ароматичні речовини в ній не встигають утворюватися.

І хоча ми миємо полуницю дуже обережно, але якихось 10% нітратів з неї можна видалити. Для цього слід її мити, занурюючи малими порціями у достатньо великий об’єм води, а воду при цьому підкислити лимонним соком, оцтом чи лимонною кислотою. Можна також скористатися прикладом Іспанії, де заведено мити полуницю у воді з білим вином. У всякому разі, який продукт і який спосіб знешкодження ви не обрали б, пам’ятайте, що у всьому головне помірність.

Це важливо! Пам’ятайте! Безпечна продукція – це та, що пройшла ветеринарно-санітарну експертизу і реалізується в місцях санкціонованої торгівлі.

Додати коментар

Читають Коментують
Хлопець прийшов на весілля та випадково зустрів свого «двійника» 
68 211
Високий холестерин: ознаки в ногах вкажуть на небезпечний стан
18 982
Норвезька красуня у вбранні лосося на "Міс Всесвіт" завойовує інтернет
14 852
"І всіх – у рай": Путін пообіцяв росіянам життя до 150 років і був висміяний
12 018
Дідусь їхав до лікаря та опинився за 1500 км в іншій країні
10 912
Онкологи назвали перші ознаки злоякісної пухлини шлунка
10 718
"Величезні ноги" Ілона Маска в дивних кросівках наробили галасу в мережі
10 578
Суцільний стрес: відпочинок молодят за 130 тисяч грн зіпсувала одна дрібничка
10 464
Здоровий сніданок: п’ять продуктів для зниження рівня холестерину
9 354
На концерті Пивоварова хтось загубив щелепу. Фото викликало фурор
8 222
Ознаки хворої печінки: названо вісім симптомів, які небезпечно ігнорувати
8 045
Як змінилася Лідія Таран за 3 роки життя у Франції: особисті світлини
8 045
Британець визначив найсмачнішу страву України: несподіваний фаворит
7 383
"І всіх – у рай": Путін пообіцяв росіянам життя до 150 років і був висміяний
3
Суцільний стрес: відпочинок молодят за 130 тисяч грн зіпсувала одна дрібничка
1
Дідусь їхав до лікаря та опинився за 1500 км в іншій країні
1
17-річний син Джолі та Пітта з рожевим волоссям приголомшив рідкісною появою на публіці
1
"Дисбаланс": кума Козловського пояснила, чому більше не працює його піарницею
1
Ранні ознаки діабету: які небезпечні сигнали можна не помітити
1
Вчені назвали 4 неочевидні ознаки, що ваш партнер ходить "наліво"
0
Жінка купила цуценя міні-такси: ото був шок, коли собака виріс
0
Реготали під пісню про полеглих героїв: Єфросиніна та Полякова потрапили в скандал
0
Чому подобається гостра їжа: медик розкрив цікаві факти про спеції
0
Зима почнеться з сюрпризів: Венера у Стрільці зробить ці знаки Зодіаку улюбленцями Всесвіту
0
67-річна Мадонна показала зблизька пишні груди
0
Біль у певних місцях може вказувати на високий рівень холестерину
0
11 помилок чоловіків, які перетворюють шлюб на руїни

Чоловіки, які пізніше з гіркотою згадують, як ставилися до ...

Ознаки, які вказують на те, що вам варто відмовитися від любові до людини

Ви витратили на впізнавання людини, смиренність з її ...

Жіночі брюки: стиль, комфорт і бездоганна посадка на кожен день

Сучасна жінка хоче одного – щоб одяг працював на неї, а не ...