U-News » Здоров'я » Як зменшити кількість нітратів в овочах і фруктах в домашніх умовах
Всі новини

Як зменшити кількість нітратів в овочах і фруктах в домашніх умовах

Екологічно чисті продукти, в яких можна бути впевненому – справа практично недосяжна. Адже навіть якщо ви виростили їх самі, не додаючи жодних хімічних засобів, то аж ніяк не можете бути впевнені, що ваші сусіди по городу такі ж дбайливі як ви, чи що ґрунтові води не принесли вам нітрати із сусіднього поля.

А якщо ви купуєте продукти, які вирощені для промислового збуту, то будьте певні – їх підживлювали щедро, а може навіть надто щедро.

Термін «нітрати» стосовно продуктів означає наявність в них солей азотної кислоти. Рослини запасають з ґрунту більше сполук азоту, ніж потрібно для їх розвитку. І чим насиченіший азотистими сполуками ґрунт, тим більше їх накопичується в рослині.

Перетворення нітратів в рослинні білки відбувається лише частково, а решта потрапляє в наше тіло у чистому виді. При одноразовому вживанні продукту з великим вмістом нітратів істотної шкоди організму не буде, але при регулярному поповненні їх токсичних запасів організм перенасичується і починають виникати хвороби, які, на перший погляд, із харчуванням не пов’язані.

Самі по собі нітрати не чинять організму шкоди, і виводяться незміненими, але інша частина перетворюється у шкідливі нітрити, які й відповідальні за всю руйнівну дію.

Про шкоду нітратів та їх похідних нітритів сказано багато, однак, значно менше є порад про те, як убезпечитися від них.

Як зробити «нітратні» продукти безпечними

Найрадикальніший і найточніший спосіб – носити із собою тестер і перевіряти всі продукти на місці, щоб не купити того, чого не варто. Однак він мало реальний до виконання для середньостатистичного громадянина.

Позбутися нітратів у продуктах повністю неможливо, але зменшити їх кількість не так вже й важко.

Загальні способи нейтралізації нітратів

Чищення фруктів і овочів. Зрізаємо всю шкірку, вершечки і хвостики з запасом м’якуша біля них. Таким чином кількість нітратів зменшується на 15-40%.

Вимочування у воді впродовж не менше, як 15-20 хвилин. Такий метод обробки зелені, листкових овочів і молодої картоплі (картоплю варто порізати перед замочуванням) знизить кількість нітратів на 15%.

Варіння. При варінні також втрачається велика кількість нітратів (до 80 відсотків – з картоплі, до 70 – з капусти, до 40 – з буряка). Однак нітрати залишаються у виварі. Тому для варіння весняного овочевого бульйону треба покласти овочі в холодну воду, закип’ятити, злити перший бульйон, залити новим окропом, і далі вже варити на свій смак.

Варити овочі варто без кришки (це найбільше стосується кабачків, буряка і капусти), тому що нітрозоаміни – леткі сполуки і випаровуються, а при варінні під кришкою вони знов повертаються у страву. Тушкування, на відміну від варіння – не найкращий спосіб зменшити кількість нітратів у продуктах, оскільки нітрати мандрують з овочів в соус і назад. Однак якщо ви вкрай хочете тушкованих страв, то проваріть попередньо овочі, вийміть їх з вивару, і далі тушкуйте, не накриваючи. Якщо відварювати овочі для споживання як салат чи гарнір – одразу після приготування їх треба вийняти, не залишаючи у воді, в якій варилися, тому що при охолодженні всі нітрати повернуться з вивару назад в овочі.

Створення кислого середовища. Додавання лимонної кислоти до овочів в процесі приготування. В кислому середовищі нітратні сполуки руйнуються. Також можна використовувати інші кислі додатки – лимон, журавлину, яблука, оцет. Вживання аскорбінової кислоти перед тим, як братися до споживання ранніх овочів, теж зменшує їх можливу шкоду, оскільки вітамін С гальмує утворення в організмі нітрозамінів.

Квашення та маринування овочів. При маринуванні нітрати зазвичай перекочовують в розсіл. Тому самі овочі стають безпечними, а маринад варто виливати. При заквашуванні нітрати руйнуються, однак в перші три дні вони активно перетворюються на нітрити, тому не варто їсти квашене раніше, ніж на четвертий день, а цілком безпечно – через 7-10 днів.

Правильне зберігання. Не тримайте овочі й фрукти нарізаними. Салати слід з’їдати одразу, тому що при стоянні готовими, особливо в теплі, також активно відбувається перетворення нітратів в нітрити. При зберіганні ж їх цілими, кількість нітратів навпаки, поступово зменшується.

Нейтралізація нітратів у певних продуктах

Найменше нітратів міститься у цибулі, помідорах, баклажанах, перці та зеленому горошку. Їх можна їсти без додаткової обробки, якщо дотримуватися розумних норм споживання.

Зелень перед приготуванням ставимо в воду «букетом» на пару годин під пряме сонячне світло. Або просто замочуємо у воді на годину. Не використовуємо в їжу стебла зелені – тільки листя. Увага! Зелень і листя із добре помітними ознаками в’янення містять максимальну концентрацію нітратів.

Огірки, кабачки, патисони – безпосередньо під шкіркою нітратів в кілька разів більше, ніж у середині. Тому слід зрізати як шкірку, так і обидва кінці.

Редиска – найбільше нітратів у шкірці. У круглій редисці нітратів значно менше, ніж у витягнутій. Зменшити вміст нітратів майже удвічі можна, зрізавши верхівки і хвостики. Не зайве вимочити у воді.

Цвітна капуста – розбираємо на суцвіття, варимо у великій кількості води без кришки.

Морква – 90% нітратів міститься в серцевині, їх більше у верхівці, ближче до листя, а також у самому кінчику. Тому краще обирати моркву великого розміру, щоб можна було вирізати серцевину.

Капуста – знімаємо 4-5 верхніх листків, викидаємо качан.

Картопля – нарізаємо, і на годину замочуємо в холодній воді, таким чином позбуваємося 40% нітратів. Варимо в шкірці – так зменшуємо вміст нітратів на 70%!

Буряк – чемпіон з накопичення нітратів. Зрізаємо верхівку приблизно на чверть і хвостик – приблизно на восьму частину плоду.

Полуниця – найпроблемніша ягода з точки зору обробки для зменшення нітратів. Її не можна ні надовго замочити, ні відварити, ні почистити… Отож, залишається перевіряти сертифікат у продавця та довіряти своєму досвіду. Якщо полуниця не перегодована нітратами, то її ягоди мають міцні потужні квітконіжки та не надто темне забарвлення (у надмірно підживлених рослин ягоди червоніють швидко і сильно, а квітконіжкам бракує часу для розвитку), і помітний аромат, тому що у випадку, коли полуниці пришвидшують достигання, то ароматичні речовини в ній не встигають утворюватися.

І хоча ми миємо полуницю дуже обережно, але якихось 10% нітратів з неї можна видалити. Для цього слід її мити, занурюючи малими порціями у достатньо великий об’єм води, а воду при цьому підкислити лимонним соком, оцтом чи лимонною кислотою. Можна також скористатися прикладом Іспанії, де заведено мити полуницю у воді з білим вином. У всякому разі, який продукт і який спосіб знешкодження ви не обрали б, пам’ятайте, що у всьому головне помірність.

Це важливо! Пам’ятайте! Безпечна продукція – це та, що пройшла ветеринарно-санітарну експертизу і реалізується в місцях санкціонованої торгівлі.

Читай U-News в Google News

Читають Коментують
"Закриєте небо над Росією?": українці висміяли хвилею мемів США, які захищають російські НПЗ
21 375
Реальне «похмілля»: у Таїланді п’яному туристу зробили непристойне тату
19 481
"Чого ще чекати від живодера": російський клоун Куклачов закликав бомбити Європу, його висміяли в мережі
16 282
Британка купила на ярмарку брошку за 35 доларів: про її цінність вона дізналася через 35 років
15 367
Названий по-справжньому шкідливий продукт при високому холестерині
14 296
На телебаченні КНДР зацензурили джинси ведучого BBC: що з ними не так. Фото і відео
13 974
Повня і місячне затемнення 25 березня буде найвдалішим для цих знаків Зодіаку
13 614
Астрологи назвали п'ять знаків Зодіаку, яким судилося розбагатіти
13 604
Популярні алкогольні напої назвали причиною небезпечно високого тиску
12 484
Експерт з НЛО випадково "викликав" космічний корабель прибульців, – ЗМІ
9 388
Оштрафують при першій зупинці поліцейськими: водіям нагадали про популярне порушення ПДР
9 308
Який вигляд має дівчина з найдовшими ногами у світі (відео)
8 201
З однієї зі збитих сьогодні в Києві ракет витекло токсичне паливо
8 137
Що обов’язково мають зробити усі власники автомобілів з ГБО в Україні
0
Це дивовижно та яскраво: 5 найнезвичайніших музеїв у Києві
0
Жарт Панорами потрапив у звіт уряду Ульяновської області РФ про «виконану роботу»
0
Працює з росіянами й робить неоднозначні фото: де зараз і чим займається Влад Яма
0
Святий ліс: історія і фото одного з районів Києва понад 100 років тому
0
Переслідують дві мети: у ЗСУ пояснили, чого хоче досягнути Кремль ракетними ударами (відео)
0
Трьом знакам зодіаку слід очікувати успіху у фінансовому плані: гороскоп на 2024 рік
0
Ніяких собак і яскравих стрижок: найдивніші правила життя з Північної Кореї
0
Готові на все заради смачненького: 3 знаки Зодіаку, які люблять їжу понад усе
0
Як правильно повернути гроші: 5 способів не посваритись з друзями через борги
0
Кацуріна в мінішортах позаймалася йогою з сином на подвір'ї
0
Для водіїв-початківців: представлено незвичний триколісний Volkswagen
0
Пастка бідності. Психолог з’ясував, чому деякі люди не стануть багатими
0
6 речей, які щасливі пари ніколи не роблять

У поведінці щасливих пар можна простежити певні ...

Гінеколог розповіла, чи існує "ідеальний вік" для материнства

Під час підготовки до материнства варто враховувати як ...

Як зварити яйця на Великдень, щоб вони не потріскалися: 3 хитрощі

Жодне яйце при варінні не трісне, якщо їх правильно варити. ...