Яйця забезпечують організм високоякісним білком вітаміном D, вітамінами групи В, – і це далеко не всі їхні переваги.
Якщо у вас немає протипоказань до вживання яєць, можете їсти їх щодня. Важко знайти інший настільки ж доступний продукт, який би щедро забезпечував організм найважливішим для імунної системи поживною речовиною – білком. Також курячі яйця багаті на інші поживні речовини. Середня порція із двох яєць містить:
- 82% рекомендованої добової дози вітаміну D;
- 50% щоденної потреби організму у фолієвій кислоті;
- 25% добової потреби тіла у рибофлавіні (вітамін B2).
До того ж у яйцях багато вітамінів Е, А, В12, В5, йоду, фосфору та заліза.
Ось причини, що виправдовують щоденне вживання курячих яєць.
Це корисно для мозку. У складі яєць комбінуються вітаміни B2, B12, холін, залізо та триптофан – така комбінація, як показали дослідження, пов’язана із зменшенням занепокоєння, депресивних симптомів, а також із природним покращенням сну.
Це корисно для м’язів. Одне яйце містить приблизно 6,3 г білка. Білок підтримує зростання, відновлення та підтримку м’язів. Хоча в деяких стравах вміст білка буває вищим, ніж у яйцях, виняткова якість і біодоступність саме яєчного білка не мають собі рівних, підтверджують багато вчених.
Це забезпечує вітамін D. У двох яйцях міститься до 82% необхідної добової дози вітаміну D, що робить їх найважливішим джерелом цього вітаміну. Вітамін D життєво важливий для збереження міцних кісток та зубів. Також він допомагає підтримувати здорову функцію м’язів та імунологічну систему.
Це допомагає нормалізувати холестерин. Варені яйця допомагають підвищити рівень ліпопротеїнів високої щільності (ЛПЗЩ) або «хорошого» холестерину, що діє як чистильник судин, – він з’єднується з небезпечним «поганим» холестерином і виводиться назовні через кишечник.