U-News » Здоров'я » Скільки їсти м’яса, щоб не захворіти на рак?
Всі новини

Скільки їсти м’яса, щоб не захворіти на рак?

Вчені занепокоїні – ковбаса, сосиски, червоне м’ясо, бекон, будь-яке перероблене м’ясо, викликає онкологічні захворювання. Чи справді це так і чи варто задуматися про вегетаріанство?

Команда вчених, що складається з представників різних країн світу, провела більше восьми сотень наукових експериментів, результати яких показали, що бекон, ковбаса та сосиски стають причиною розвитку раку кишечника, а ягнятина, свинина і яловичина мають канцерогенні властивості.

Багато міжнародних видань вже назвали це відкриття одним з найбільш агресивних випадів міжнародних експертів проти мясоїдства і передрекли їм шквал критики з боку великих корпорацій з виробництва м’ясних делікатесів. Але незважаючи на це, самі експерти просять не сіяти паніку, не перебільшувати масштаби зроблених висновків і поставитися до їх заяви з певною часткою здорового глузду.

У 2014 році Міжнародне агентство з дослідження раку Всесвітньої організації охорони здоров’я віднесло червоне м’ясо до категорії причин, що викликають розвиток раку. Експерти надали велику кількість доказів, які свідчили при «винуватість» переробленого м’яса у провокуванні раку товстого кишечника. Але, слід розуміти, що під «переробленим м’ясом» вчені розуміють м’ясні продукти, які піддалися додатковоій агресивній обробці, наприклад, копчення, соління, ферментування, консервація, обробка, щодо поліпшення смакових якостей і так далі. Ці всі продукти були віднесені до першої категорії небезпеки для здоров’я, при цьому, куріння відносять до тієї ж першої категорії.

Червоне м’ясо було віднесено до другої категорії, його негативну дію на організм пов’язують з імовірною причиною впливу на розвиток раку підшлункової залози і раку шлунка, хоча повністю довести цей факт вчені не змогли.

Вважається, що приблизно 34 000 смертей від онкологічних захворювань по всьому світу пов’язують з надмірним вживання м’яса, що пройшло переробку. Для порівняння, вчені наводять й інші показники, наприклад, від раку, викликаного курінням, щороку помирає більше одного мільйона людей, і від алкоголю 600000.

Вірогідність розвитку раку кишечника через вживання м’яса невелика, але вона може істотно зростати, якщо м’ясо їсти у великих кількостях і постійно. Наприклад, якщо щодня з’їдати по 50 грамів переробленого м’яса, ризик виникнення раку приблизно 18%, і 17% при вживанні щодня 100 грамів червоного м’яса. В основному цей ризик пов’язують з тим, що в м’ясі міститься небілкова частина гемоглобіну, яка негативно впливає на здоров’я людини. Крім цього, перероблене м’ясо містить різні добавки, які також негативно впливають на наш організм.

Без сумніву, м’ясо слід вживати в обмеженій кількості, запевняють учені. Червоне м’ясо в невеликій кількості дуже корисне, оскільки має високу харчову цінність. Але вживання м’яса повинне бути максимально скориговане.

Вчені, лікарі та дієтологи рекомендують скорочувати вживання м’яса, при цьому, покращувати його якість і збагачувати свій раціон овочами, фруктами і цільнозерновими злаками. Завдяки високому вмісту клітковини в цих продуктах, можна істотно знизити ризик розвитку онкологічних пухлин в кишечнику.

Таким чином, для дорослої людини прийнятною тижневою нормою є пів кілограма червоного і переробленого м’яса, що складає близько 70 грамів на день. Якщо ж ви звикли їсти більше, варто замінити червоне м’ясо на курку, рибу або індичку, а також додати до раціону більше овочів і фруктів. Крім того, відмінною профілактикою раку після 45-50 років є повна відмова від м’ясних продуктів, тобто вегетаріанство.

EuroMD

Читай U-News в Google News

Читають Коментують
"Гостра помста": жінка оригінально провчила свого колегу за постійну крадіжку її обідів
25 574
Чоловік включив музику для стада корів: він й гадки не мав, що може статися далі
21 924
Експерти визначили крупу, яка допомагає нормалізувати рівень цукру в крові
18 471
Вийшло не страшно, а смішно: у мережі з'являються меми про російський "Орешник"
16 114
Російському диктатору Путіну під час розповіді про “Орешник” руки “приклеїли” до столу
16 103
Астронавтка так стогнала в космосі, що цей момент було наказано видалити
15 905
Полякова на концерті у Полтаві пофліртувала з військовим. Його дружина відреагувала
15 071
Мама запитала 2-річну дочку, чи вона хороша дівчинка: такої відповіді ніхто не очікував
11 624
Найкорисніші продукти для людей старше 50 років від тиску, холестерину і раку
10 226
Політик осоромився на трибуні ООН, намагаючись напитися води просто з графина
10 006
Названо найшкідливіший для сердечників сир
9 921
Говорить англійською, російською, але не українською: Камалія показала своє спілкування з підрослою донькою
9 633
5 ознак захворювання печінки, які можна виявити на обличчі
8 864
“Тиск на ХАМАС зростатиме”: розвиток ситуації на Близькому Сході після перемир’я між Ізраїлем та “Хезболлою”
0
П’ять ознак несправності двигуна: що має насторожити водія
0
Лікар розкрив найнебезпечніші пози для водія в автокріслі
0
Жодної самодіяльності: як правильно міняти моторну оливу в автомобілі
0
6 протизапальних продуктів, щоб зменшити біль при артриті
0
Хлопець знайшов чудовий спосіб, як відучити кішку лазити по столу
0
Історія Антуана де Сент-Екзюпері: байопік про письменника і пілот вийде в 2025 році
0
Юлія Саніна з The Hardkiss озвучила персонажку в «S.T.A.L.K.E.R. 2: Серце Чорнобиля»
0
Міс планета-2024: українка здобула один з титулів конкурсу
0
Від перспективного підлітка до лідерки “The Hardkiss”: як змінювалась Юлія Саніна за часи своєї кар’єри
0
Кіра Найтлі розповіла про душевну травму
0
Тейлор Свіфт посварилася з Тревісом Келсі через його одкровення про сексуальне життя
0
“Впасти на дно”: 35-річна Ксенія Мішина дала слушну пораду жінкам, які не можуть перестати їсти
0
Гінеколог у Києві: турбота про жіноче здоров’я у клініці Diavita

  Жіноче здоров’я — це важлива складова гарного ...

Перед варінням проткніть яйце голкою: лайфгак від професійних кухарів

Розповідаємо, навіщо перед варінням яйця проколювати ...

Що категорично не можна сушити на батареї: це треба запам'ятати

У холодну пору речі важко сушаться на балконі чи на свіжому ...