Рак вбиває мільйони людей щороку, і мільярди, витрачені на дослідження, не надто вплинули на цифри. Це говорить про лютість хвороби: якщо рак проріс, його важко зупинити.
Спроби зрозуміти, що викликає рак, робляться. Роль дієти у впливі на ризик розвитку раку залишається предметом досліджень, що продовжуються, пише UkrHealth.net.
Згідно зі звітом Всесвітнього фонду дослідження раку (WCRF) за 2014 рік, продукти з високим вмістом солі безпосередньо сприяють розвитку раку.
Відкриття було зроблено в рамках проекту безперервного оновлення (CUP) WCRF — найбільшого у світі, найбільш авторитетного та сучасного джерела наукових досліджень з профілактики раку та виживання за допомогою дієти, харчування, фізичної активності та раку. Організація охорони здоров’я виявила «переконливі докази» того, що певні продукти з високим вмістом солі є «причиною» раку шлунка. Продукти, які визначаються як «з високим вмістом солі», були консервовані шляхом засолювання, наприклад, м’ясо та риба, а також овочі, консервовані в солі.
Дослідження WCRF показало, що чим більше люди їдять цих продуктів, тим більше у них шансів захворіти на рак шлунка.
Чим цей ефект пояснюється?
WCRF повідомляє:
«Вчені вважають, що підвищений ризик раку шлунка від продуктів, консервованих у солі, пов’язаний з тим, що вони містять велику кількість солі, що проникає у продукти під час процесу консервації. Експериментальні дослідження показали, що сіль ушкоджує слизову оболонку шлунка та викликає ураження, які, якщо їх залишити, можуть перерости у рак шлунка».
Важливо відзначити, що зараження бактеріями Helicobacter pylori також ушкоджує слизову оболонку шлунка та погіршується у присутності солі.