Ризик хронічних захворювань, спричинених старінням, може бути знижений за рахунок обмеження споживання калорій. Це з тим, що у разі зменшується вироблення білка SPARC.
Вчені Єльського університету провели дослідження щодо довгострокових наслідків дієти на здоров’я. Результати опубліковані у журналі Immunity. Одні учасники дослідження скорочували споживання калорій на 14% протягом двох років, інші харчувалися як завжди. Фахівці з’ясували які молекули відповідають за позитивний ефект обмеження калорій, пише УкрХелс.
У тих, хто менше їв або вживав меншу калорійну їжу, було знижено кількість SPARC. Цей білок сприяє запаленню, переводячи імунні клітини макрофаги у робочий режим. Як вважають автори дослідження, результати можуть сприяти розробці методів запобігання погіршенню стану здоров’я.