Не всі крупи однакові за своїм складом – одні з них варто додати до столу людям із хворобами серця, від інших – краще відмовитись.
За словами експерта, важливо звернути увагу на глікемічний індекс: чим він нижчий у крупи – тим краще.
Так, інсулінорезистентність внаслідок надлишку цукрів та інших вуглеводів спільно з підвищеним холестерином завдають великої шкоди судинам, ці стани можна коригувати за допомогою харчування.
«Рекомендую вживати гречку, кіноа, вівсянку, дикий рис (тільки не білий!) Гречана крупа, наприклад, лідер серед злаків за вмістом вітамінів групи В, вона багата на фосфор, калій, марганець, кальцій, магній.
Також вона відома своїм вмістом заліза.
Гречана крупа безглютенова, що важливо для здоров’я кишечника.
Перлова крупа дуже поживна, але містить глютен, може підійти не всім», – повідомляє Наталія Кочубеєва.
«Щодо новими та цікавими на наших столах крупами є кіноа та амарант, вони рекордсмени за вмістом у них білка.
Довідка: міокард (м’язова тканина серцевого типу) – це білкова структура.
Спробуйте урізноманітнити ваш раціон цими видами круп», – рекомендує фахівець із функціонального інтегративного харчування.