Вівсянка – один із популярних сніданків у багатьох.
Вівсяні пластівці багаті мікроелементами, органічними кислотами та вітамінами, завдяки чому надають сприятливу дію на роботу всього організму.
Але є захворювання, у яких вживання вівсянки варто обмежити чи повністю виключити її з раціону.
По-перше, вівсянка корисна у міру навіть для здорової людини.
При надмірному вживанні можна завдати більше шкоди, ніж отримати користь.
Річ у тому, що фітинова кислота, що входить до складу вівсянки, накопичується в організмі та провокує вимивання кальцію з кісткової тканини.
По-друге, вівсянка не рекомендується людям, які страждають на целіакію – непереносимістю білка злаків.
При цьому захворюванні на ворсинки кишківника стають неактивними і припиняють працювати. Через це поживні речовини перестають всмоктуватися та надходити в організм.
Вівсянка при целіакії порушує роботу шлунково-кишкового тракту, провокуючи синдром подразненого кишківника. Захворювання проявляється болями в животі та порушеннями стільця. При підвищеній чутливості стінок шлунка клітковина, що міститься у вівсянці, може викликати здуття та газоутворення.
По-третє, вівсянка може завдавати шкоди і тим, у кого немає проблем із травленням та алергією. Вся справа у солодких добавках у кашу. Наприклад, коричневий цукор, мед або кленовий сироп підвищують калорійність та вміст вуглеводів.
Людям з діабетом необхідно бути особливо обережними, тому що через вживання солодкої каші може піднятися рівень цукру в крові. Дієтологи рекомендують додавати свіжі або заморожені ягоди або трохи свіжих фруктів із низьким глікемічним індексом.
Щоб сніданок приніс максимальну користь, доповніть вівсянку білком та корисними жирами. Наприклад, приготуйте вівсяномлинець з кремом з кеш’ю, додайте до порції яйце пашот та овочевий салат.