Ендокринолог Діляра Лебедєва розповіла, чому з’являється набряклість та як її уникнути.
Не лише сіль здатна затримувати воду в організмі.
Важко вловити зв’язок, але одна з причин появи набряків — це надмірне споживання солодкого.
«Одна молекула глюкози може затримувати чотири молекули води.
Коли ви споживаєте багато швидких вуглеводів, ви затримуєте воду в організмі», - каже експерт.
Коли ми їмо щось солодке, відбувається викид інсуліну у кров.
Він також впливає на мінерально-водний обмін, що спричиняє затримку рідини в клітинах.
У такому випадку вихід очевидний – зменшити споживання швидких вуглеводів, зокрема, солодкого.
Друга причина набряків, що часто зустрічається, — це молочні продукти: сир, кисломолочка і, навіть, звичайне молоко дають такий ефект через високий глікемічний індекс, відповідно, вони теж провокують викид інсуліну.
А ось сири, вершки та олія набряків не провокують.
Якщо говорити про молочні продукти, важливо сказати про лактозну непереносність.
Вона викликає запалення кишкової стінки та набряк.
Щоб дізнатися, чи є у вас непереносність лактози, відмовтеся від молочних продуктів на три місяці та подивіться, яким буде ефект.