Херес і портвейн – найнебезпечніші напої, від який настає сильне сп’яніння і моторошне похмілля.
За словами доктора Хала Сосабовскі, професора суспільних наук в Брайтонському університеті (Британія), херес і портвейн перші напої, яких варто уникати. За показником сп’яніння вони обганяють набагато міцніші напої – горілку, віскі і т. д. Причина? Швидкість всмоктування в кровотік.
Херес і портвейн містять великий обсяг алкоголю і легко потрапляють в кровотік, на відміну від міцних напоїв, які за рахунок міцності пригнічують клітини шлунка і роблять надходження в кров більш повільним.
Середня міцність – найнебезпечніша
«Це пов’язано з концентрацією. Пиво, наприклад, становить близько 5%. Ви повинні випити досить багато, щоб напитися. На іншому кінці спектру у вас віскі, а це близько 40%. Посередині – херес і портвейн – оптимальний спосіб дуже швидко напитися … тому що він складає близько 20% і ніщо не заважає засвоєнню», – сказав доктор виданню Daily Mail.
На жаль, ігристе вино теж не найкраща ідея.
«Газований алкоголь збільшує його поглинання, тому ви можете відчути, як перший келих шампанського впливає на вас, можливо, за 30 секунд».
Багато з тих, хто любить випити на свята, думають, що склянка води між алкогольними напоями дозволить їм залишитися більш-менш тверезими і уникнути похмілля. В результаті, вони досягають протилежного ефекту – завдяки воді алкоголь краще всмоктується в кров.
«І ніколи не змішуйте міцні і легкі алкогольні напої. Не беріть пінту пива і віскі, тому що ви перетворюєте чотиривідсотковий лагер в 10%-у міцність, що дуже погано».
На питання що ж потрібно робити, щоб гарантувати відсутність похмілля, доктор був категоричний:
“Єдиний спосіб не напитися – не пити”.