Ризик заразитися інфекцією менший, якщо ви купили яйця в супермаркеті, і більший, якщо їсте домашні сирі.
Вживання яєць — питання не лише фінансів, а й здоров’я.
До складу яєць входить більше 40 вітамінів — холін, В1, В2, В6, В9, В12, А, С, D, Е, К, Н і РР, а також безліч мікро- і макроелементів.
«У яйці досить багато селену, цинку, кобальту, що беруть участь в антиоксидантному захисті, роботі імунної та травної систем», — пояснює дієтолог Ольга Шестакова.
Антиоксидант лютеїн, який у великій кількості міститься в жовтку, відіграє важливу роль у фізіології зору. Він відповідає за його гостроту і так звану фотопротекцію — захищає очі від найагресивнішої частини видимого спектру.
Ще один антиоксидант холін здатний захищати організм людини від хвороби Альцгеймера. Також ця речовина корисна і для печінки.
У якому вигляді їсти яйця?
Сирі, варені чи смажені — вибір за вами. При варінні та смаженні кількість вітамінів зменшується, але ненабагато.
Проте слід звернути увагу на деякі моменти.
✔ Практично всі переваги вживання сирих яєць обнуляються через великий ризик отримати зараження сальмонельозом і гостру харчову інфекцію. Ризик заразитися інфекцією менший, якщо ви купили яйця в супермаркеті, і більший, якщо їсте домашні сирі.
✔ Яєчний жовток містить більше половини добової норми холестерину (190 із 300 мг). Тому саме жовтки рекомендується обмежувати людям із високим рівнем холестерину в крові, які вже мають атеросклероз або серцево-судинними захворювання.
✔ Курячі яйця можуть викликати алергію. В цьому випадку їх краще замінити на перепелині.