Дієтолог розповіла, з якими смачними добавками кава принесе лише шкоду здоров'ю.
УЛЮБЛЕНА ТРАДИЦІЯ
У холодну пору року багато людей звикли починати свій день із чашки ароматної кави. І не відмовляють собі в задоволенні випити ще пару чашок упродовж дня.
При цьому більшість кавоманів люблять не просто напій зварений у джезві, а модні, з великою кількістю смачних, але зовсім не корисних добавок – сиропи, джеми та ін.
Лікар-дієтолог Наталія Шубіна розповіла, які добавки до кави порадують смаком, але водночас можуть і позбавити здоров'я.
ШКІДЛИВІ СМАКОЛИКИ
– Головну небезпеку для організму становлять висококалорійні вуглеводні смаколики, які сьогодні заведено класти прямо у чашку з ароматним напоєм, – каже медик.
До особливо шкідливих добавок вона віднесла п'ять груп продуктів.
-
цукор, у тому числі очеретяний, який насправді не корисніший за звичайний рафінад;
-
цукрові сиропи, багаті ароматизаторами та барвниками;
-
жирні вершки;
-
шоколад;
-
зефір та маршмелоу.
Всі перелічені добавки (виключення – натуральні вершки) – джерело цукру та швидких вуглеводів, які при надмірному вживанні провокують набір ваги, запалення на шкірі (акне), порушують роботу шлунково-кишкового тракту. Крім того, більшість рецептів мають на увазі використання відразу декількох топінгів, наприклад сиропу, цукру та шоколадної крихти.
ЧИМ ЗАМІНИТИ ШКІДЛИВІ ДОБАВКИ
Якщо вам хочеться спробувати незвичайний напій, що зігріває, додайте в нього пряні спеції, наприклад корицю. Допустимо використовувати також суміш гвоздики, кардамону, імбиру та куркуми. Такий напій не лише здивує смаком, а й допоможе відновити сили та захистить від застуди та грипу, підвищуючи імунітет.