Кисломолочні продукти, при виробництві яких не використовувалися різні добавки та консерванти, можуть вживатися для профілактики розвитку раку товстої кишки, розповів хірург-онколог Іван Карасьов.
За словами фахівця, біфідо- та лактобактерії відновлюють сталість бактеріального складу товстої кишки. Іван Карасьов зазначив, у товстій кишці дорослої людини мешкає більше тисячі видів різних бактерій та кілька трильйонів особин, кожна з яких виконує свої функції.
— На тлі нерегулярного харчування та стресів ця сталість внутрішнього середовища порушується, відбувається провокація запальних захворювань, що, зрештою, може призвести до розвитку онкологічних захворювань, — пояснив онколог.
Лікар додав, що біфідо- та лактобактерії підтримують цей постійний склад та перешкоджають розвитку хронічного запалення, знижуючи ризик розвитку онкологічних захворювань товстої кишки.
Також фахівець наголосив, що клітковина благотворно діє на функціонування товстої кишки.
— Механізм її дії — очищення пристінкових калових мас, які бувають у людей, які неадекватно харчуються, які мають у раціоні малу кількість фруктів та овочів, при цьому велику кількість трансжирів, фастфуду, консервованих продуктів, — додав лікар.